Koninklijke Onderscheiding Christina Osten-Reuser

Vrijdag 8 november 2019

Op zondagochtend 10 november, op de dag van de Mantelzorger, ontving Christina Osten-Reuser een Koninklijke Onderscheiding. Christina is voorgedragen voor de onderscheiding, omdat zij al 24 jaar 24 uur per dag voor haar man zorgt. Zij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (LON). Burgemeester Hans Ubachs reikte, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, de onderscheiding uit.

Foto: Cor Delissen

Mevrouw Osten

Christina werkte tot 1995 bij Damesmode Bastiaans/Van Elderen. Daar is ze noodgedwongen mee gestopt om volledig voor haar ernstig zieke man te zorgen. Op 57-jarige leeftijd kreeg hij een hartinfarct en daarna nog vier keer een herseninfarct. Deze gebeurtenissen hadden een grote impact op zijn lichamelijke gesteldheid en mobiliteit. Naast gedeeltelijke verlammingsverschijnselen werd ook zijn spraakvermogen ernstig aangetast. Als mantelzorger staat zij 24 uur per dag klaar om hem in zijn zorgbehoeftes te voorzien. Ze laat hem nooit alleen. Zij regelt zijn hele persoonlijke verzorging en alle verdere bijbehorende praktische hulpverlening en administratie.
Door de intensieve zorg, al 24 jaar lang, heeft Christina voor zichzelf weinig tijd. Om contacten met andere mensen te hebben, nodigt zij mensen thuis uit. Zo raken ze beiden niet in een isolement. Regelmatig brengt Christina haar man in zijn rolstoel naar het centrum, waar ze dan gezellig een bakje koffie drinken en wat eten. Na de dood van haar moeder heeft ze ook haar vader nog twee jaar in huis genomen en verzorgd tot zijn dood. Inmiddels is Christina al 82 jaar en het zorgen voor haar man wordt haar te veel. Daarom gaat hij een paar uur per week naar de opvang. Christina wil voor hem zorgen zolang dat mogelijk is.
Deze 24-uurs zorgverlening is een exceptionele prestatie.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS