Koninklijke Onderscheiding Hans van der Horst

Donderdag 25 maart 2021

Op donderdagmiddag 25 maart ontving Hans van der Horst een Koninklijke Onderscheiding. Hans krijgt de onderscheiding, omdat hij na bijna 22 jaar afscheid neemt als stadionarts bij PSV. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (LON). Burgemeester Hans Ubachs reikt, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, de onderscheiding op het gemeentehuis uit met inachtname van de huidige coronaregels. Zijn vrouw spelt de onderscheiding op.

Op zeer jonge leeftijd wist Hans al dat hij arts wilde worden. Hij is als arts, vriend en buurman 10 jaar lang een bijzondere en belangrijke steun geweest bij de verzorging van en zijn hulp aan zijn zieke buurvrouw tot aan haar overlijden. Hij stond dag en nacht klaar voor zijn buren. Hans en zijn buurman gingen als trouwe supporters samen naar de wedstrijden bij PSV. Hans is sinds 2000 stadionarts bij PSV. Hij is de opvolger van Jan Koster. Als stadionarts is hij altijd aanwezig bij alle thuiswedstrijden (PSV1 en PSV2, Jong PSV, PSV-vrouwenteam, Nederlands elftal dames en heren), maar ook bij evenementen en jaarlijkse concerten van o.a. Guus Meeuwis. Hij organiseert en bewaakt de kwaliteit van de huisartsenzorg in het stadion. Hij is coördinator van het team stadionartsen, EHBO-ers en ambulancepersoneel GGD. Hans maakt de planningen en zorgt voor medische middelen en apparatuur in zowel het stadion als op de PSV Campus De Herdgang. Hij is verantwoordelijk voor het werk van de medische en paramedische vrijwilligers. Bij de voorbereidingen van wedstrijden, evenementen, popconcerten, congressen en dergelijke is Hans gesprekspartner en stemt hij af met het management van PSV, Guus Meeuwis en andere organisatoren. Hans is ook hoofdarts bij de UEFA en is aanwezig bij alle trainingen van de internationale tegenstanders van PSV en op de wedstrijddagen. Hij begeleidt de UEFA-officials en heeft de medische zorg voor de arbitrage.
Hans heeft een belangrijke stem gehad bij PSV bij de verbetering van faciliteiten, materialen, brancards, apparatuur, uitrusting doktersposten, behandelkamer en dergelijke.

Bij de Stichting Wens Ambulance Brabant ging Hans ook mee als ondersteunend arts. In 2015 heeft hij voor een man met een terminale longaandoening geregeld dat hij naar de Sail 2015 kon. Daar was een Russische vloot aanwezig. Hij was kapitein geweest op een Russische vloot. Hans heeft daar alles voor geregeld, zoals contacten met Sail, de Russische bemanning en ontmoetingen met oud-collega’s daar. Dat moment was erg speciaal. Zelfs Hart van Nederland heeft hier aandacht aan geschonken.

In verband met zijn gezondheidsklachten, heeft hij besloten om te stoppen met al zijn vrijwilligerswerk.
Als huisarts werkt hij al minder dagen.

Hans staat bekend als zeer betrokken en gepassioneerd stadionarts, coördinator medische teams en huisarts. Het is knap dat hij ondanks zijn gezondheid nog zoveel intensief vrijwilligerswerk heeft kunnen doen.

Hans van der Horst

Oudere berichten lezen in het archief

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS