Wat vindt u van onze website?

  • Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

De eikenprocessierups: welke risico’s zijn er?

Dinsdag 30 april 2019

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwinteren. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes en gaan ze ’s nachts op zoek naar voedsel. Het is van belang dat u een melding maakt als u de rupsen signaleert; omdat er risico op gezondheidsklachten is.

Wat zijn de gezondheidsklachten?

De brandharen van de rups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De weerhaakjes van de brandhaartjes kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Binnen een paar uur kunnen klachten zich openbaren, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Daarnaast kunt u te maken krijgen met algemene klachten zoals braken, duizeligheid en koorts.

Wat te doen bij deze klachten?

Heeft u klachten, dan is het belangrijk dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Plak de huid daarom direct na blootstelling af met plakband of een pleister. Bekijk indien nodig meer informatie over de omgang met klachten. Bij ernstige klachten, uiteraard altijd de huisarts waarschuwen.

Hoe wordt de processierups tegengegaan?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte op locaties waar risico op overlast is. Het bestrijden gebeurt daarom bij de doorgaande wegen met boomrijen van eiken. Deze linten staan voornamelijk langs fietsroutes. Het bestrijden gebeurt in de maand mei door te spuiten met bacteriepreparaat. Wanneer dit precies gebeurt, hangt af van onder andere weersomstandigheden. Het spuiten kan ook in de nachtelijke uren gebeuren. Bij het spuiten houden we rekening met de vlindersoorten die op de Rode Lijst staan (bedreigde soorten). De Vlinderstichting heeft aangegeven waar deze soorten gesignaleerd zijn.

Wat moet ik doen als ik een processierups gezien heb?

Het beste kunt u een melding doen op het moment dat de rupsen op de stam zitten. De rupsen verplaatsen zich door de boom en komen circa 1 keer per 2 dagen ‘zonnen’ op de stam. Het opzuigen van de rupsen kan de gemeente Best alleen doen als de rupsen op de stam van de boom zitten (tot 4 meter hoog). Deze melding kunt u online doen, via de Fixi app of telefonisch: 14 0499.

In uw eigen tuin last van eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf aan de slag met bestrijding, maar huur een deskundig bedrijf in.

Nieuwsarchief in RSS

Sluit het menu