Lintjesregen 2024: 11 Koninklijke onderscheidingen in Best

Vrijdag 26 april 2024

Elf Koninklijke onderscheidingen in Best

Deze week hebben elf Bestenaren een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Tien van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau (LON), één tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (RON). Deze erkenning is voor mensen die zich jarenlang belangeloos hebben ingezet voor onze Bestse gemeenschap.

Burgemeester Hans Ubachs reikte de onderscheidingen uit bij de gedecoreerden thuis of op locatie. Dit deed hij samen met zijn echtgenote Marina, gemeentesecretaris Jolie Hasselman en de wethouders Veronique Zeeman, Rik Dijkhoff, Stan van der Heijden en Jan Willem Slijper.

De heer A.G.M. (Ad) Schoenmakers (69 jaar) – RON

Ad Schoenmakers zet zich al jarenlang in voor mensen met een verstandelijke beperking, dementie en voor de Antoniuskerk.

Toegewijd aan verschillende organisaties

Bij Kans Plus, een belangennetwerk voor mensen met een verstandelijke beperking, is Ad sinds 1996 penningmeester/secretaris van de ledengroep Oirschot-Best. Hij neemt deel aan maandelijkse bestuursvergaderingen, maakt notulen en verslagen, en beheert de ledenadministratie. Al 20 jaar zet Ad zich in voor het Platform VG Zuidoost Brabant, een belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking en hun families. Hij organiseert bijeenkomsten, helpt bij het aanvragen van projectsubsidies en draagt bij aan de realisatie van projecten.

Expertise op het gebied van zorgvragen

Bij Netwerk Rondom biedt Ad al 7 jaar ondersteuning aan ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. Zijn expertise op het gebied van zorgvragen, rechten, en financiering is van onschatbare waarde. Als penningmeester van Stichting Carrousel, opgericht in november 2012, draagt Ad bij aan de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking op het gebied van educatie en vrijetijdsbesteding in de regio Eindhoven/Kempen.

Betrokken penningmeester

Bij de Dementietafel Groot Eindhoven/De Kempen organiseert Ad al 7 jaar lang driemaandelijkse bijeenkomsten. Hij selecteert onderwerpen, stelt het programma op, evalueert de bijeenkomsten, en beheert de financiën. Sinds 27 april 2012 is Ad penningmeester van de Anthonius in beweging, waar hij ongeveer 15 uur per week aan besteedt.

Ad's vrijwillige inzet strekt zich niet alleen uit tot Best, maar ook tot de regio Eindhoven en andere plaatsen. Hij toont een ongeëvenaarde betrokkenheid, doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid en kennis in alles wat hij doet als vrijwilliger, en draagt zo enorm bij aan de samenleving.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

Mevrouw J.C. (Anneke) Berger-de Wert (73 jaar) – LON

Voedselbank Best, een vrijwilligersorganisatie met een hart voor anderen, voorziet wekelijks mensen die het hard nodig hebben van gratis voedselpakketten. Anneke Berger zet zich al 19 jaar, 8 tot 10 uur per week, belangeloos in voor de Voedselbank Best. Ze begrijpt de situatie van haar cliënten en staat altijd klaar om naar hen te luisteren.

Actief en toegewijd

Tijdens winkelacties toont Anneke keer op keer haar inzet om producten te verzamelen voor de voedselbank, zodat er complete voedselpakketten uitgedeeld kunnen worden. In 2008 heeft ze samen met twee andere vrijwilligers de leiding genomen bij het opzetten van een kledingwinkel binnen de voedselbank. Deze winkel biedt een scala aan kleding en accessoires, waarbij Anneke zelfs rekening houdt met het seizoen, zowel zomer als winter.

Het organiseren van diverse activiteiten

Elk jaar organiseert Anneke een sinterklaasmiddag voor 50 tot 70 kinderen, regelt ze enkele keren per jaar uitstapjes voor hen, en is ze betrokken bij de kerstviering voor de vrijwilligers van de voedselbank. Sinds 2007 is Anneke ook lid van KBO Best, waar ze als coördinator van één van de wandelclubs actief is. Mede dankzij haar inzet zijn er momenteel drie wandelclubs actief.

Anneke is een vriendelijk en betrokken persoon om mee samen te werken. Haar levensdoel is om het leven van anderen draaglijker te maken. Het motto van Anneke is om een beetje vreugde in het leven te brengen, en dat staat bij haar hoog in het vaandel.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

De heer W.F.J.M (Wil) Marechal (80 jaar) – LON

Voedselbank Best, gedreven door een diepe betrokkenheid, voorziet wekelijks mensen die het broodnodig hebben van gratis voedselpakketten. In 2004 was Wil de eerste vrijwilliger bij de oprichting van de Voedselbank Best.

Een veelzijdige aanpak

In de beginfase bleek Wil van alle markten thuis te zijn en handig in het klaren van diverse klusjes. Samen met de voorzitter heeft hij de ruimte, beschikbaar gesteld door de gemeente, ingericht. Bij de oprichting van de stichting heeft Wil de rol van acquisiteur en contactpersoon naar leveranciers op zich genomen. Hij onderhoudt contacten met alle franchisers en filiaalhouders van de 10 supermarkten, en maakt concrete afspraken over leveringen en andere diensten aan de voedselbank.

Actief in de gemeenschap

Als bestuurslid had Wil contact met goede doelen, woonde hij externe vergaderingen bij van Cluster Eindhoven en de regio Brabant/Zeeland, en onderhield hij regelmatig contact met gemeentelijke sociale diensten en maatschappelijk werk. Hij besteedde zeker 14 uur per week aan deze taken.

Wil heeft op 1 februari 2023, na 19 jaar vrijwilligerswerk voor de voedselbank, afscheid genomen, mede vanwege zijn gezondheid en leeftijd. Zijn echtgenote heeft ook gedurende al die jaren als vrijwilligster een grote betrokkenheid getoond bij de voedselbank. Wil staat altijd klaar om anderen te helpen en toont medeleven en empathie naar de cliënten. Dankzij zijn enorme inzet zijn veel acties van de voedselbank succesvol uitgevoerd.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

Mevrouw A.C.P.C. (Anita) der Kinderen-de Vries (73 jaar) – LON

Anita der Kinderen-de Vries heeft sinds 2001 haar passie gevonden bij toneelstichting Ons Eygen Landt, waar ze de leiding heeft over de eerste jeugdgroep. Het toneelspel en het plezier hebben een grote impact op de persoonlijke ontwikkeling, het vormen van meningen, zelfexpressie, het kunnen zijn wie je bent of juist iemand anders, en het samenwerken binnen een groep.

Meerdere jeugdgroepen opgezet

Met haar enthousiasme en toewijding heeft ze meerdere jeugdgroepen opgezet: voor kinderen van 8 tot 12 jaar,
13 tot 15 jaar, en een groep jongvolwassenen van 16 jaar en ouder. Anita was vaak aanwezig bij repetities om er te zijn voor de kinderen, een luisterend oor te bieden, een steun te zijn voor wie het moeilijk had, of gewoon om een schouderklopje uit te delen.

Coördinator kledingcommissie

Anita is ook coördinator van de kledingcommissie voor de kostuums van zowel jeugdige als volwassen spelers. Ze onderhoudt contacten met andere toneelverenigingen voor het uitwisselen van kleding, bespreekt alle voorstellingen met de regisseur, stelt kledingplannen op, stuurt de coupeuses aan, zoekt geschikte stoffen op markten en naait zelf met enthousiasme achter de naaimachine voor 4 producties per jaar. Om deze producties te promoten gaat Anita langs bij lokale winkeliers om affiches op te hangen en folders huis aan huis te bezorgen. Ze besteedt hier zeker 10 uur per week aan, en in drukke tijden nog meer. Anita heeft ook de wens om zelf toneel te spelen. Het gevoel erbij te horen en iets te kunnen betekenen zijn haar belangrijkste drijfveren.

Daarnaast heeft Anita zich ingezet voor verschillende goede doelen door te collecteren voor het Prinses Beatrix Spierfonds sinds 2010, Reuma Nederland al 40 jaar lang, en het Leger des Heils tussen 2015 en 2019.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

De heer P.J.J.H. (Peter) Lasoe (73 jaar) – LON

Peter is sinds 1992 actief als bestuurslid van VOORTT (Vereniging Onderofficieren Regiment Technische Troepen), waar hij wekelijks 20 uur aan besteedt. In de eerste jaren vervulde hij de rol van secretaris, gevolgd door die van penningmeester. Naast zijn taken als penningmeester heeft Peter ook de ledenadministratie bijgehouden en een bijdrage geleverd aan het verenigingsblad, de Bandelier.

Redactie VOORTT

Sinds 2015 is Peter ook verantwoordelijk voor de redactie van het blad. Hij levert een prachtig blad. In datzelfde jaar heeft Peter de organisatie van het 40-jarig bestaan van VOORTT op zich genomen, resulterend in een geslaagd jubileumfeest en de uitgave van een jaarboek. Dit initiatief heeft geleid tot jaarlijkse aandacht voor jubilerende leden en de organisatie van een jaarlijkse bloemenhulde ter ere van de echtgenotes van overleden leden van VOORTT.

Grote maatschappelijke betrokkenheid

Peter heeft veel bijgedragen aan de vereniging. Hij toont grote maatschappelijke betrokkenheid en heeft positief bijgedragen aan het welzijn van de leden. Hij streeft naar verbetering en vernieuwing, en heeft gezorgd voor vooruitgang op meerdere gebieden, waaronder automatische incasso, digitalisering van praktische zaken en de organisatie van talrijke jaarlijkse bijeenkomsten. Hij speelde een cruciale rol bij het voortbestaan van het verenigingsblad, de Bandelier, wat duidelijk blijkt uit de grote opkomst van leden tijdens de jaarlijkse reünie/ALV.

Peter vervult een belangrijke rol in het bevorderen van saamhorigheid, maatschappelijke betrokkenheid en de binding met het Regiment Technische Troepen.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

Mevrouw E.C.A.M. (Lies) van der Heijden-van Dongen (78 jaar) – LON

Lies is al 50 jaar een toegewijde vrijwilliger bij de Algemene Hulpdienst Best! Sinds de oprichting in 1973 staat Lies altijd klaar om cliënten van de AHD te vervoeren naar hun bestemming en weer veilig terug te brengen. Vaak ging het om ritten naar het ziekenhuis in Eindhoven, waar Lies de cliënt indien nodig begeleidde en wachtte tot ze weer klaar waren om naar huis te gaan. Vanwege haar hogere leeftijd rijdt Lies nu voornamelijk cliënten in en rond Best naar de kapper of pedicure.

Reisorganisator voor KBO reizen

Als bestuurslid van de KBO heeft Lies 25 jaar lang reizen georganiseerd voor de leden. Voor meer dan 1400 leden werden er uitstapjes gepland, variërend van museumbezoeken en wandelingen tot historische rondleidingen. Een typische dag bestond uit een tour met een bus, een kopje koffie, lunch en afsluitend diner. Lies organiseerde ook meerdaagse reizen, niet alleen binnen Nederland maar ook daarbuiten.

Oprichter Klumpkeskoor

In 2006 richtte Lies het Klumpkeskoor op, voorheen het zangkoor van de KBO. Gedurende 16 jaar heeft Lies met veel toewijding en inzet het koor geleid. Bij repetities was ze altijd ruim een half uur voor aanvang aanwezig om de stoelen klaar te zetten en koffie te zetten, waardoor ze gedurende 5 uur bezig was, inclusief opruimen en het afsluiten van het buurthuis. Ze organiseerde ook regelmatig uitjes en feestelijke middagen voor het koor, waardoor ze het hele jaar door veel tijd aan het koor besteedde!

Stichting Avondje uit organiseert al 14 jaar gezellige uitjes, zoals naar de schouwburg, bioscoop, museum of dierentuin, voor mensen die niet zelfstandig op pad kunnen vanwege een lichamelijke of sociale beperking. Lies heeft meerdere keren per jaar een gast van "Avondje Uit" meegenomen voor een leuk uitje. Bovendien stond ze altijd klaar voor wat extra ondersteuning en een helpende hand.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

De heer J.C.H.L (Jan) Cremers (74 jaar) – LON

Jan Cremers heeft zich van 1967 tot 1982 met hart en ziel ingezet voor de gemeenschap in Reuver. Hij vervulde verschillende rollen, waaronder die van groepsleider/vrijwilliger bij vakantiekampen, vrijwilliger bij de jongerenmis in de Sint Lambertusparochie, begeleider van kindervakantiekampen voor hartpatiënten en secretaris van de Vastelaovesvereniging.

Voorganger avondwake

Na zijn verhuizing van Reuver naar Best in 1983 bleef Jan zich onverminderd inzetten voor de gemeenschap, eerst in de Odulphuskerk. Meer dan 25 jaar lang vervulde hij daar de rol van voorganger bij de avondwake en begrafenissen. Hij bezocht de familie van de overledene en luisterde aandachtig naar hun verhalen, waardoor hij het afscheid een persoonlijk tintje gaf. Als medeorganisator voor de kinderkerk vertelde Jan op eenvoudige en begrijpelijke manier verhalen uit de bijbel aan de kinderen.

Betrokken voorzitter

Verder heeft Jan zich ingezet als voorzitter van de Wig, een culturele organisatie in Best (nu cultuurplein Best), van 1985 tot 1993. Hier werden diverse cursussen georganiseerd, variërend van taal- en creatieve cursussen tot muziek- en kookcursussen. Als schooldirecteur van de Taalbrug, een basisschool voor kinderen met communicatieve en auditieve beperkingen, kwam Jan in contact met een ouder van een oud-leerling, een doofblinde dame. Gedurende 2 jaar onderhield Jan regelmatig contact met haar en communiceerde via het handalfabet tot haar overlijden.

Lesprogramma’s voor boeren

Daarnaast heeft Jan zich ingezet als voorzitter van Klasseboeren, een onderdeel van ZLTO, van 2012 tot 2018. Hier heeft hij lesprogramma's opgezet voor boeren, van basisschoolniveau tot voortgezet onderwijs. Deze lessen worden nog steeds gebruikt. Jan was zeer actief in de werkgroep Samenloop voor Hoop (KWF), waar hij livemuziek organiseerde tijdens het 24-uurs parcours. In 2013 werd er meer dan €100.000 opgehaald voor het goede doel. Als vrijwilliger en coördinator bij De Vlinder, een organisatie die mensen begeleidt in hun laatste levensfase, regelt Jan onder andere de scholing van vrijwilligers, biedt hij ondersteuning en coaching aan vrijwilligers, en voert hij intakegesprekken met gasten en hun familieleden.

Jan staat niet graag op de voorgrond, hij helpt liever anderen. Met zijn rustige aard weet hij mensen te verbinden en draagt hij bij aan een warme en ondersteunende gemeenschap.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

De heer H.A. (Henk) van Kuik (74 jaar) – LON

Henk heeft van 2003 tot 2021 als voorzitter van buurtvereniging Aarle gewerkt, waarbij hij nauw betrokken was bij de realisatie van een nieuw buurthuis. Hij voerde veel overleg met de gemeente voor het wijzigen van het bestemmingsplan en besprak tegenargumenten met omwonenden, wat leidde tot aanpassingen en uiteindelijk de bouw van het buurthuis en de aanleg van het terras en de beplanting. Henk stuurde de bouwgroep aan en zorgde voor de aanvraag van de benodigde subsidies. Als blijk van waardering werd het plein tijdens de opening door de burgemeester onthuld als het 'Henk van Kuikplein'. Na de bouw zorgde hij voor het onderhoud en organiseerde hij activiteiten. Daarnaast was Henk 25 jaar lang beheerder van het buurthuis, waarbij hij verantwoordelijk was voor de opening en sluiting, de bediening van de bar en het tijdig aanvullen en inkopen van de voorraad, en het aansturen van de onderhoudsploeg.

Onderhoudscoördinator Sint Odulphuskerk

Ook was Henk van 2003 tot 2021 coördinator van het onderhoud van het kerkhof van de Sint Odulphuskerk, waarbij hij een groep van tussen de 30 en 60 personen aanstuurde. Naast het onderhoud was Henk ook grafdelver en zorgde hij voor de ruiming van grafstenen, wat zwaar werk is. Hij besteedde hier als vrijwilliger drie dagen per week ruim zes uur aan, gedurende 10 jaar. Verder stond hij nabestaanden bij in het uitzoeken van graven en probeerde hij hun wensen te vervullen, wat een zeer zorgvuldige en delicate taak is. Henk is sinds 1985 lid van het Sint OdulphusGilde in Best. In de jaren 2018 tot 2020 was hij ook Koning van het gilde.

Politiek betrokken

Daarnaast is Henk sinds 2007 lid van CDA Best en actief in de Bestse politiek. Sinds 2018 is hij ook raadslid. Als raadslid is hij alert op onderwerpen die het buitengebied, ondernemerschap en wonen in het buitengebied aangaan, evenals op zaken die buurtverenigingen betreffen. Hij vertegenwoordigt de raad namens Raadstafel 21, een regionale tafel waar 21 gemeenten worden vertegenwoordigd en waar veel regionale vraagstukken worden behandeld. Henk heeft vooral oog voor de samenleving in Best en haar inwoners.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

De heer L.J.J. (Bert) van Laarhoven (91 jaar) – LON

Bert is een toegewijde, zorgzame en verantwoordelijke vrijwilliger die zijn taken met grote passie uitvoert. Sinds 1962 (al 60 jaar lang) is Bert een gewaardeerd tenorzanger in het Sint Odulphuskoor Best. Hij heeft verschillende functies vervuld, waaronder die van secretaris en voorzitter, waarbij hij alle correspondentie naar de leden verzorgde en rondbracht op zijn fiets. Ook was hij bibliothecaris, verantwoordelijk voor de liederenboeken. Als coördinator houdt Bert samen met een groep van 6 personen de pastorietuin goed bij. Hij maait het gras, onderhoudt de groenvoorziening, verzorgt de perken, snoeit struiken en bomen, en ruimt grafstenen op. Sinds 2001 opent en sluit Bert op zijn fiets de kapel op het kerkhof, zonder ook maar één dag over te slaan.

Bert is van onschatbare waarde voor de kerk

Hij is altijd aanwezig bij bijzondere dagen voor de parochie, helpt met het poetsen en versieren van de kerk tijdens Pasen en Pinksteren, en organiseerde gedurende 25 jaar (tussen 1981 en 2015) de processies in de (Maria)maand Mei. Hij stelde zelfs zijn huis beschikbaar voor gezellige bijeenkomsten en BBQ's voor de koorleden, om de onderlinge band te versterken.

Behulpzame Engelbewaarder

Bert heeft samen met zijn vrouw 15 jaar lang om de week op zondag getuinierd bij mw. van den Berg-Kuijs, een weduwe zonder familie. Bert staat altijd voor haar klaar en rijdt haar naar het ziekenhuis wanneer nodig. Ze beschouwt hem als haar engelbewaarder en is hem zeer dankbaar voor zijn betrokkenheid en hulp.

Bert heeft ook bijna 30 jaar lang (van 1993 tot 2022) maandelijks oud papier opgehaald als extra opbrengst voor buurtvereniging OVS. Hij hielp ook bij het inrichten en afbreken van kramen tijdens de jaarlijkse vlooienmarkt, en bracht overgebleven spullen naar de stort of naar 't Goed. Tot 2019 heeft hij dit jaarlijks met veel toewijding gedaan.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

De heer B.M. (Bart) Swinkels (39 jaar) – LON

Bart is een geboren vrijwilliger. Al op zijn 16e begon hij zijn inzet voor Best. Vijf jaar lang, van 2000 tot 2004, was hij presentator van een jongerenprogramma bij de Lokale Omroep Best. Samen met zijn broer sloot hij zich op 14-jarige leeftijd aan bij Katholieke Plattelands Jongeren Oirschot (KPJ). Hij klom snel op binnen de organisatie en was van 2003 tot 2011 voorzitter. Onder zijn leiding werden evenementen zoals de levende kerststal en de Trekkers behendigheidswedstrijden georganiseerd. Ook het 85-jarig jubileum werd onder zijn vlag gevierd. Als penningmeester bij het kringbestuur van KPJ Kring Tilburg (2006-2012) vertegenwoordigde hij de belangen op een hoger niveau.

Sint Odulphus Gilde

Het Sint Odulphus Gilde is al generaties lang een onderdeel van de familie Swinkels. Zijn overgrootvader, oudoom, peetoom, vader en broer waren allemaal lid. Sinds 2009 maakt hij deel uit van de technische commissie, waar hij verantwoordelijk is voor onder andere de bogen, de organisatie van oefenavonden en het bijhouden van uitslagen. Hij regelt het vervoer voor deelname aan verschillende wedstrijden en heeft het secretariaat van het Gilde verder gedigitaliseerd. Daarnaast organiseert hij met veel plezier nevenactiviteiten om de band tussen de Gildebroeders te versterken.

Carnaval staat hoog in het vaandel

Carnaval heeft een speciale plaats in het hart van Bart. Op zijn 29e werd hij de jongste Prins Carnaval van het Goei Klompengat (Best) en twee jaar eerder vervulde hij de rol van adjudant. Na zijn prinselijk jaar werd hij bestuurslid van de carnavalsfederatie en sinds 2017 is hij Vorst van het Klompengat. Met een groep van 40 vrijwilligers en de voorzitter van de carnavalsfederatie heeft hij een bouwloods weten te realiseren voor de praalwagens van de optocht, die in 2022 feestelijk werd geopend door de burgemeester van Best. Ook maatschappelijke organisaties maken gebruik van deze loods.

Naast zijn vrijwilligerswerk is Bart vaak in de weekenden aan het werk als technicus voor verschillende Brabantse zangers die optreden in de provincie. Voor verenigingen en zijn familie staat hij altijd klaar. Bart is een mensenmens, en zijn grote sociale karakter blijkt uit zijn onvermoeibare inzet voor anderen.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

De heer A. (Ad) de Bruin - LON

Op zondag 21 april kreeg Ad de Bruin tijdens de jaarlijkse vlooienmarkt van buurtvereniging OVS een speciale onderscheiding. Burgemeester Hans Ubachs reikte hem, namens Koning Willem-Alexander, de Orde van Oranje-Nassau (LON) uit.

Jaarlijkse vlooienmarkt

Ad de Bruin is al sinds 2008 actief als penningmeester bij de buurtvereniging OVS. Dankzij hem is de financiële administratie heel goed georganiseerd. Als organisator van de jaarlijkse vlooienmarkt (dit jaar voor de 47ste keer) zorgt hij ervoor dat alles soepel verloopt. De vlooienmarkt is het hoogtepunt van al het harde vrijwilligerswerk. Het is een mooi voorbeeld van teamwork, iets waar de gemeente Best trots op is, want vrijwilligers zijn erg waardevol.

Onmisbaar bestuurslid

Ook beheert Ad het buurthuis en regelt hij de drankinkoop. Er is altijd genoeg voorraad bij alle activiteiten. Ad is een onmisbaar lid van het bestuur van de vereniging vanwege de manier waarop hij zijn grote en kleine taken op zich neemt.

Betrokken Bestenaar

Ad de Bruin is betrokken geweest bij verschillende initiatieven. Hij heeft drie jaar lang als secretaris een belangrijke rol gespeeld in het bewonersoverleg van Best-Oost. Sinds 2013 is hij ook lid van het bestuur en voorzitter van de handbalcommissie bij handbalvereniging Aristos. Daarnaast helpt hij als assistent-coach bij Humanication sinds 2013 met het geven van persoonlijke ontwikkelingstrainingen.

Ad de Bruin is een echte vrijwilliger. Hij heeft een passie voor het leven en voor het verbinden van mensen. Hij verdient het om in het zonnetje gezet te worden.

Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke

Heeft u een vraag?

Neem contact op met Ilse Harwig, communicatieadviseur gemeente Best. Telefoon: 140499 of
e-mail: communicatie@gembest.nl.

* Foto's volgen op korte termijn

Oudere berichten lezen in het archief

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS