Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Nieuwe woningen vanaf nu zonder gasaansluiting

Dinsdag 10 juli 2018

Vanaf 1 juli mogen nieuwbouwwoningen of nieuwe kleine bedrijven niet meer op het gasnetwerk aangesloten worden. Dat staat in de nieuwe Wet Voortgang Energie Transitie (Wet VET), die de Rijksoverheid heeft ingevoerd. Daarmee maakt Nederland haast met het terugdringen van het gebruik van aardgas. Dit sluit goed aan bij de ambitie van de gemeente Best om energieneutraal te worden en het gebruik van fossiele brandstoffen tegen te gaan.

Wat betekent dit voor u?

De Wet VET geldt voor alle nieuwe woningen en kleine bedrijven, die minder dan 40 m3 gas per uur gebruiken. Als u een bouwaanvraag indient voor een nieuwe woning of een klein bedrijf, dan moet u aardgasvrij bouwen. U krijgt dan geen aansluiting meer op het gasnet. Dat betekent dat u gebruik moet maken van andere, duurzame energiebronnen, zoals lucht- of bodemwarmtepompen.

Geldt het ook voor verbouwingen?

Het antwoord op deze vraag is nee. Als u een bestaande woning verbouwt en u heeft al een aardgasaansluiting, mag u die blijven gebruiken. Heeft u de mogelijkheid om de aardgasaansluiting te vervangen door een duurzame variant? Dat is slim om te doen want op termijn worden alle woningen verwarmd zonder aardgas.

Welke andere opties zijn er voor aardgas?

Alternatieven voor aardgas zijn bijvoorbeeld bodem- en luchtwarmtesystemen die warmte uit de lucht c.q. bodem halen. In de woning wordt dit elektrisch verder verwarmd tot 30 graden voor de verwarming en een hogere temperatuur voor uw douchewater.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

OpĀ www.bestduurzaam.nl kunt u informatie over dit onderwerp vinden of uw vraag achterlaten. Ook kunt u een mail sturen naar energieloket@bestduurzaam.nl of duurzaam@gembest.nl. Wilt u liever telefonisch contact? U kunt de gemeente bereiken via telefoonnummer 14 0499.