Wat vindt u van onze website?

  • Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Reservisten oefenen inzet tijdens stralingsincident

Dinsdag 27 maart 2018

In het weekend van 24-25 maart oefenden reservisten van 30 Natresbataljon op diverse locaties in Best en Oirschot. Tijdens de oefening voerden de militairen bewaking- en beveiligingstaken uit bij de brandweerkazerne en het NS-station. Ze moesten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het uitreiken van jodiumtabletten naar aanleiding van een kernongeval in België goed verliep. In dit artikel leest u meer over wat als er een kernongeval plaatsvindt.

Kans op echt incident klein

De kans op een stralingsincident in Nederland na een kernongeval is erg klein. Nucleaire installaties zijn heel veilig en voldoen aan strenge eisen. Ook voor het vervoer van radioactieve stoffen gelden zeer strenge voorwaarden.

Gevolgen stralingsincident

Bij een kernongeval kan een radioactieve wolk vrijkomen waar vaak ook radioactief jodium in zit. Dit type jodium kan zich ophopen in de schildklier. Dat verhoogt de kans op het krijgen van schildklierkanker. Jodiumtabletten bieden hiertegen bescherming. De tabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die bij een incident vrijkomen

Jodiumtabletten in medicijnenkastje

Bepaalde groepen mensen die in een straal tot 100 km rond een kernreactor wonen hebben jodiumtabletten ontvangen. In oktober 2017 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jodiumtabletten deze verspreid. Ook in Best, omdat onze gemeente (hemelsbreed) minder dan 100 kilometer van de kernreactor Doel (België) ligt.
De volgende groepen hebben de tabletten gekregen: alle kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen. Hoe ouder iemand namelijk is, hoe minder risico dat schildklierkanker optreedt door radioactief jodium.
Bewaar ze goed in uw medicijnenkastje. U hoeft ze pas in te nemen als de overheid dit aangeeft.

Meer informatie

Voor meer informatie raadpleeg: www.crisis.nl en/of www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Of bel met het informatienummer van de Nederlandse overheid: 1400

Nieuwsarchief in RSS

Sluit het menu