Afval scheiden doen we goed, beter, Best

Dinsdag 20 juni 2017

In het voorjaar hebben we u geïnformeerd over de afvalinzameling en over de diverse afvalstromen. In de toekomst praten wij liever niet  meer over afval maar over grondstoffen.

Waar staat PMD voor?

Later dit jaar wordt de ‘kliko’ voor restafval omgebouwd tot PMD container. PMD staat voor plastic-metalen(blik)-drankenkartons. We hebben het dan over verpakkingen. Deze 3 stromen worden ingezameld in 1 container en naar een sorteerfabriek gebracht. Daar worden deze grondstoffen gescheiden van elkaar en naar een verwerkingsfabriek gebracht.

Plastic

Gebruikte kunststofverpakkingen zoals flessen, flacons, potjes en folies zijn goed recyclebaar tot granulaat. Dit is de grondstof voor nieuwe kunststofproducten. De gebruikte kunststofverpakkingen moeten dan wel nagenoeg  leeg zijn. Er mogen wel restjes achterblijven in verpakkingen. Deze verdwijnen gedurende het inzamel- en recycleproces. Het plastic wordt tot snippers vermalen, gereinigd en eventueel gesmolten tot korrels (granulaat). Hiervan worden dan nieuwe producten gemaakt.

Blik (metalen)

Metaal is uitstekend recyclingmateriaal want er treedt geen kwaliteitsverlies op. Een gebruikt blikje wordt omgesmolten en vervolgens weer ingezet bij de productie van nieuw staal en aluminium. Misschien is uw lege blikje van vandaag wel een stukje van een fiets in de toekomst.

Drankenkartons

Drankenkartons zijn goed recyclebaar. Ze bestaan voor een groot deel uit papiervezels, die als grondstof kunnen dienen voor nieuw papier en karton. Er kunnen dozen, wc-papier, keukenrollen, tissues, zakdoekjes en kantoorartikelen (bijvoorbeeld schrijfblokken) van worden gemaakt.

Van de drankenkartons wordt pulp gemaakt. Met behulp van warm water worden de kartonvezels losgeweekt en tegelijkertijd ook van de plastic en aluminium onderdelen gescheiden. Het aluminium kan worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld potten en pannen. Het plastic wordt samen met het aluminium verwerkt tot granulaat of ingezet als energiebron

Nieuwsarchief in RSS

Sluit het menu