Muizen en ratten: wat te doen?

Woensdag 18 mei 2016

Bij de gemeente komen regelmatig meldingen binnen van gesignaleerde muizen en ratten. Het is niet te voorkomen dat deze plaagdieren in de leefomgeving van mensen aanwezig zijn, maar we kunnen het aantal dieren wel beperken.

Enkele tips:

• Maak de naden en kieren van uw woning goed dicht. Denk hierbij aan de aansluiting van de dakpannen op de gevels en aan stootvoegen. Muizen hebben aan 1 centimeter ruimte voldoende.
  • Bewaar diervoer of vogelvoer in dichte kisten, blikken of tonnen (niet van karton). Haal het voedsel dat ’s avonds niet is opgegeten weg, ook al ligt dit in een dichte kooi.
  • Klop een tafellaken met veel voedselresten niet uit in de tuin.
  • Ruim afgevallen vruchten van fruit- en notenbomen zo snel mogelijk op.
  • Zorg ervoor dat de kliko goed gesloten is en laat geen vuilniszakken met voedselresten naast de kliko staan.

Kijk voor meer tips op de pagina Bestrijding plaagdieren.

Zelf ratten en muizen bestrijden?

Heeft u ondanks de genomen maatregelen toch nog veel last van muizen en/of ratten? Dan kunt u ze het beste proberen te vangen met klemmen. Let op dat kinderen en/of huisdieren zich hier niet aan bezeren. Ook kunt u professionele bestrijders inschakelen, zij werken meestal met gif.

Voorkomen blijft echter beter dan genezen. Maak uw buren daarom attent op niet-gewenste situaties en sta ook open voor tips of adviezen van uw buren over uw eigen situatie. Kortom: maak het weren van plaagdieren bespreekbaar in de buurt. Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.

Meer weten?

De afgelopen maanden heeft de gemeente diverse signalen gekregen over rattenoverlast in Speelheide. Samen met het bewonersoverleg organiseert de gemeente daarom op 23 mei om 19.30 uur in de Lidwinakerk een informatiebijeenkomst over plaagdieren. De wijkbewoners zijn hier persoonlijk voor uitgenodigd. Ook als u niet in Speelheide woont, bent u van harte welkom. Meld u uiterlijk 22 mei aan via indewijk@gembest.nl of telefonisch via 14 0499. Vraagt u dan naar Ingrid de Graaff. Geef bij uw aanmelding door met hoeveel personen u komt.