Denk en praat mee over een aardgasvrij Best!

Dinsdag 23 februari 2021

Heel Nederland stopt uiterlijk in 2050 met het gebruik van aardgas. We gaan op een andere manier onze huizen verwarmen en koken. Niet in 1 keer, maar stap voor stap en buurt voor buurt. Daar bereiden we ons in Best ook op voor. Het plan is dat in 2030 de eerste buurten in Best aardgasvrij zijn en heel Best in 2050.

Heel Nederland van het aardgas af dus. Dat is nogal wat! En daarop moeten we ons voorbereiden. Daarom starten we als gemeente het traject ‘Aardgasvrij’.

Een plan voor heel Best

Op dit moment onderzoekt de gemeente welke duurzame keuzes er zijn. De opties kunnen per wijk of buurt anders zijn. Daarvoor maakt de gemeente een plan, de Transitievisie Warmte. Eind 2021 moet de Transitievisie Warmte klaar zijn. Daarin staat wat er in elke buurt mogelijk is, waar we het beste kunnen beginnen en waar nog veel energie bespaard kan worden.

We maken dit plan samen met onze partners in Best zoals woningcorporaties en Best Duurzaam. Maar heeft u ook ideeën? Of vragen? Dan horen we die ook graag. Binnenkort starten we speciaal hiervoor een participatietraject. Als onderdeel hiervan gaat een focusgroep aan de slag. Als lid van de focusgroep kunt u uw ideeën inbrengen en denkt u mee over de (participatie)activiteiten die we dit jaar gaan uitvoeren. U kunt zich hiervoor aanmelden op www.pleinbest.nl/aardgasvrij.

Plan per buurt

De volgende stap is het maken van een plan per buurt. Dit staat nog niet in de Transitievisie Warmte, maar volgt daarna. Als we weten welke duurzame keuzes er per buurt zijn, wordt er een speciaal plan per buurt gemaakt. Elke buurt krijgt dus een eigen plan om van het aardgas af te komen, want er is niet 1 dezelfde oplossing voor heel Best. Natuurlijk betrekken we u daar nauw bij als bewoner of ondernemer. Het kan dus nog even duren voordat u geen aardgas meer gebruikt. Toch is het handig om nu al te weten of uw buurt al snel aan de beurt is of niet. Dan kunt u hier rekening mee houden als u gaat verbouwen of een nieuwe CV-ketel nodig heeft. Alle tips vindt u op www.pleinbest.nl/aardgasvrij.

Heeft u vragen of ideeën?

We horen het graag! Vanaf nu vindt u alle informatie over aardgasvrij en duurzame warmte op www.pleinbest.nl/aardgasvrij. Hier kunt u terecht met al uw vragen en ideeën. En plaatsen wij de laatste informatie over informatiebijeenkomsten. Alles wat u deelt nemen wij mee in het plan. Uw inbreng is hierbij waardevol.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS