Verenigde Naties bestaat 75 jaar

Dinsdag 20 oktober 2020

De Verenigde Naties (VN) werd op 25 april 1945 opgericht in San Francisco, met als voornaamste doel de internationale vrede en veiligheid te handhaven: een Derde Wereldoorlog moest koste wat kost voorkomen worden. In de maanden die volgden werd gewerkt aan het Handvest van de Verenigde Naties. Hierin staan alle doelstellingen en beginselen van de VN omschreven. Onder andere bepaalt het Handvest de rechten en plichten van lidstaten en stelt het de verschillende organen en procedures van de VN vast. Op 24 oktober 1945 ratificeerde de meerderheid van de 51 lidstaten, waaronder het Koninkrijk der Nederland, dit Handvest en ging de VN officieel aan het werk.

Wereldwijde samenwerking

Inmiddels bestaat de VN 75 jaar en zijn alle 193 internationaal erkende landen lid van de organisatie. De VN zet zich nog altijd in voor wereldwijde samenwerking, in het bijzonder op vijf gebieden:

• het handhaven van vrede en veiligheid;
  • het bevorderen van duurzame economische en sociale ontwikkeling;
  • het beschermen van mensenrechten;
  • het bieden van humanitaire hulp;
  • en het handhaven van het internationaal recht.

Gemeentehuis verlicht

Om stil te staan bij het 75-jarig bestaan van de VN, wordt het gemeentehuis van 19 tot en met 24 oktober VN – blauw verlicht. Ook wappert een VN-vlag bij het gemeentehuis. Tientallen gemeenten in Nederland doen mee met deze actie.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS