Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Gemeente Best en Heerbeeck College slaan handen ineen tegen zwerfafval

Donderdag 5 september 2019

Op de routes van en naar het Heerbeeck College zijn zeven grote opvallende blikvangers (afvalbakken) geplaatst. Het gaat om de routes van het Heerbeeck College naar de supermarkt in de wijk Heivelden richting Oirschot. En de route vanuit de supermarkten in het centrum  richting Sint-Oedenrode. De blikvangers zijn op 5 september officieel in gebruik genomen door wethouder Dijkhoff en leerlingen van het Heerbeeck College. Met de plaatsing van blikvangers willen we de op deze routes veel voorkomende zwerfafval in de bermen en langs de straat voorkomen.

Zwerfafvalprobleem

Het zwerfafval in de gebieden is een bekend probleem bij de gemeente, aangegeven door betrokken buurtbewoners, ZAP-vrijwilligers (ZwerfAfvalPakkers) en medewerkers binnen de gemeente. Deze routes staan zelfs bekend als ‘snoeproutes’.

Ondanks de prullenbakken bij de supermarkten en op het schoolplein zwerven er nog steeds verpakkingen van frisdrank, chips, broodjes en snoep op de zogenoemde snoeproutes. Dit zijn routes tussen de school, de supermarkten en naar huis.

De school doet haar uiterste best om de leerlingen bewust te maken over het zwerfafvalprobleem. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeente en om tot inzicht en oplossingen te komen, is een adviesbureau ingezet. Begin dit jaar hebben zij samen met het Heerbeeck College een projectweek georganiseerd met als hoofdthema zwerfafval. De leerlingen hebben zich gebogen over diverse zwerfafvalvraagstukken binnen de gemeente en hebben probleemsituaties onderzocht. Daaruit zijn leuke en goede oplossingen gekomen. Het aanpakken van snoeproutes is er eentje van.

Gedragsverandering

Uiteindelijk gaat het erom dat leerlingen en inwoners hun afval niet meer achteloos weggooien. Maar dat gedrag is lastig te veranderen. Samen met betrokkenen is onderzocht of voldoende voorzieningen en of deze op de goede plaats staan. Naar aanleiding daarvan zijn de nieuwe blikvangers op de routes geplaatst.

De gemeente Best zet zich in om zwerfafval tegen te gaan. Naast het aanpakken van deze snoeproutes zet de gemeente ook in op educatieve en participatieprojecten. Er worden gastlessen op basisscholen gegeven, projectweken georganiseerd voor scholen, hotspotlocaties aangepakt, ZAP-vrijwilligers gefaciliteerd en opschoonacties zoals de Landelijke Opschoondag georganiseerd.

wethouder Rik Dijkhoff gooit zwerfafval in blikvanger

Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig