Joe Mann Theater toegangspoort

  • kunstenaar: Jules Verschuuren 
  • kunstwerk van beton en metaal
  • jaar van plaatsing: 1957
  • locatie: Sonseweg ter hoogte van Joe Mannweg

toegangspoort Joe Mann theater

Achtergrond

Het kunstwerk bestaat uit een betonnen poort van gestileerde bomen in de stijl van de jaren 50. Het zijn vier zuilen met een L-vormige hoekbalk erop. Er zit een soort lat/hout in deze L-balk. Op een briefkaart uit 1969 van de Heemkundekring 'Dye van Best' is te zien dat vroeger aan de linkerkant de tekst 'Joe Mann' stond.

Joe Mann was een Amerikaans soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Hij diende gedurende Operatie Market-Garden bij 101e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger en sneuvelde bij de strijd in Best om de brug over het Wilhelminakanaal op 19 september 1944 doordat hij zich op offerde voor zijn medesoldaten. Hij ving met zijn rug de explosie van een granaat op en redde daardoor de levens van zijn kameraden. Voor deze daad kreeg hij postuum de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding: de "Medal of Honor". Hij ligt begraven op Greenwood Memorial Terrace in Spokane in de staat Washington(VS).

Het verhaal van Joe E. Mann werd pas later bekend in de regio, door een publicatie van Cees Wittebrood in de 'Bata Koerier' van 22 oktober 1954. Dit was de aanleiding voor de bouw van het Joe Mann-theater en het Joe Mann-oorlogsmonument waar de toegangspoort naar toe leidt.