Wat vindt u van onze website?

  • Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

Gaat u binnenkort trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? Alvast gefeliciteerd met deze grote stap! Voordat dit feestelijke moment aanbreekt, doet u eerst een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. In Best kunt u de melding online of op afspraak doen.

Let op: Van vrijdag 18 oktober 17.00 uur tot en met maandag 21 oktober 10.00 uur is het door technisch onderhoud niet mogelijk om online een aanvraag te doen via onze website. Vanaf maandag 21 oktober werkt alles weer zoals u gewend bent. Onze excuses voor het eventuele ongemak!

Online melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Zorg ervoor dat u de benodigde documenten (die onder Meenemen staan) compleet hebt.

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Nadat u de reservering digitaal heeft ingediend wordt deze beoordeeld. Na akkoord krijgt u een bevestiging dat de datum definitief is vastgelegd.

Let op: een voorgenomen gratis huwelijk of partnerschap kunt u niet online melden, hiervoor moet u een afspraak maken.

Melding aan de balie

U kunt ook de melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap in het gemeentehuis komen doen. Maak hiervoor een afspraak. Voor een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u ook een afspraak maken.

Afspraak maken

Meenemen

  • Uw partner. U moet beiden aanwezig zijn bij de afspraak.
  • Geldig legitimatiebewijs van uzelf.
  • Kopie legitimatiebewijzen van uw getuigen.
  • Geld of bankpas. U betaalt bij de afspraak de kosten voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Let op: Bent u (of allebei) in het buitenland geboren of heeft u in het buitenland gewoond? Dan zijn mogelijk meer documenten nodig. Neemt u in dat geval altijd contact op met de gemeente.

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap

Woont één van u in de gemeente Best? Dan is het mogelijk om een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Let op: een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap kent geen ceremonie en alleen de getuigen mogen aanwezig zijn.

Getuigen

Voor een rechtsgeldig huwelijk of geregistreerd partnerschap is de aanwezigheid van meerderjarige getuigen verplicht. Dit mogen er minimaal 2 en maximaal 4 zijn. De volledige namen en adressen van de getuigen moeten worden opgegeven bij de melding.

Naamgebruik

Tijdens het reserveren van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u beiden aangeven op welke wijze u na de voltrekking officieel aangeschreven wilt worden door diverse landelijke instanties. Meer informatie hierover staat op de pagina Naamgebruik veranderen.

Muziek

Wilt u muziek tijdens de huwelijksceremonie of de ceremonie voor het geregistreerd partnerschap? Dan moet u dit zelf van tevoren aanleveren. Ook test u vooraf zelf in de trouwzaal van het gemeentehuis of de muziek naar behoren werkt.

Trouwambtenaren

De gemeente Best beschikt over enthousiaste trouwambtenaren die allemaal op geheel eigen wijze vorm geven aan uw ceremonie. U kunt uw voorkeur aangeven wie de ceremonie mag uitvoeren. Wij proberen aan uw wens te voldoen, maar kunnen dit niet garanderen. De trouwambtenaar maakt 2 tot 3 weken voor de dag van de ceremonie een afspraak met u voor een gesprek. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven. Bekijk de uitgebreide informatie over de trouwambtenaren.

Huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018

Heeft u plannen om te trouwen of om uw partnerschap te registreren? Let op: vanaf 1 januari 2018 is er geen sprake meer van wettelijke gemeenschap van goederen. Het huwelijksvermogensrecht is vanaf die datum aangepast. Vanaf dan is de standaard in het huwelijksvermogensrecht de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat het voorhuwelijkse privévermogen en erfenissen en giften die tijdens het huwelijk worden verkregen tot het privévermogen van de echtgenoten blijven behoren. Voor mensen die in het huwelijk treden vanaf 1 januari 2018, geldt dus standaard vanaf de datum van het huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Meer weten? Informeer dan bij een notaris.

Wat vindt u van onze website?

  • Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht
Sluit het menu