Lees pagina voor Translate

Gemeentelijke organisatie

De organisatie van de gemeente Best omvat 3 domeinen. Binnen deze domeinen werken 12 teams, die elk weer zijn onderverdeeld in verschillende clusters.

Domein Samenleving

Binnen dit domein staat een toegankelijke gemeente voor de inwoners van Best centraal. Dit doen we door het bieden van laagdrempelige zorg en ondersteuning, een goed voorzieningenaanbod en het zorgen voor een veilige en prettige leefomgeving voor de inwoners.

Domein Omgeving

Dit domein werkt aan een leefbare, veilige en gezonde leefomgeving voor onze inwoners. De collega’s zetten zich in op een groot aantal opgaven, zoals energie en klimaat, woningbouw, milieu, bodem, leefbaarheid, mobiliteit en economie.

Domein Bedrijfsvoering

Dit domein staat in het teken van dienstverlening aan inwoners en interne advisering.

Organisatie-inrichting per domein

Hieronder leest u per domein meer over de indeling van onze organisatie.

Samenleving

Team Ondersteuning en Participatie

Dit team helpt inwoners om mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld door te helpen bij het zoeken naar werk, scholing, inburgering of het aanbieden van tijdelijke financiële ondersteuning. Uitgangspunten van het team zijn een persoonlijke benadering en het bieden van maatwerk. Daarnaast zorgt het team voor de bedrijfsvoering van Domein Samenleving, zoals betalingen, administratieve handelingen en applicatiebeheer.

Cluster Participatie
Dit cluster houdt zich bezig met de uitvoering van de Participatiewet waaronder re-integratie en inkomen. Ook zorgt dit cluster voor de uitvoering van onder andere de IOAW/Z, bijstand voor zelfstandigen, minimaregelingen, inburgering en ondersteuning voor de kosten van kinderopvang.

Cluster Bedrijfsbureau
Dit cluster ondersteunt het cluster Participatie, Wmo en Jeugd met (financiële) administratieve ondersteuning. Daarnaast maakt ook functioneel beheer deel uit van dit cluster.

Team Inwoners en veiligheid

Binnen dit team is het klantcontactcenter (KCC) het eerste aanspreekpunt voor inwoners, ondernemers en organisaties die vragen, opmerkingen of klachten hebben. Daarnaast ondersteunt het team inwoners met zaken rondom basisregistratie persoonsgegevens en de burgerlijke stand. Ook werkt het team aan een prettig, leefbaar en veilig Best. Bijvoorbeeld bij de aanpak van wijk-/buurtoverlast en publiek-private samenwerking bedrijventerreinen, maar ook bij grote vraagstukken zoals jeugdaanpak, zorg voor personen met onbegrepen gedrag en de aanpak van (ondermijnende) criminaliteit.

Cluster Burgerzaken
Dit cluster voert diverse werkzaamheden uit aan de publieksbalie. De dienstverlening voor onze inwoners en ondernemers vindt plaats aan frontoffice/backoffice. Burgerzaken heeft een belangrijke rol bij reisdocumenten, maar ook voor huwelijken, bij overlijden, immigratie, naturalisatie en verkiezingen.

Cluster Klantcontactcentrum (KCC)
De hoofdtaak van dit cluster is het telefonisch beantwoorden en doorgeleiden van vragen, e-mailverkeer, aanscherpen van de website en gevonden voorwerpen. Het KCC beantwoordt de vragen van onze inwoners zoveel mogelijk direct of stuurt deze door naar medewerkers die een inhoudelijk antwoord kunnen geven.

Cluster Veiligheid
Dit cluster houdt zich bezig met alles rond toezicht en handhaving van de openbare orde in samenwerking met politie, Openbaar Ministerie, zorginstanties en andere ketenpartners. Beleid en uitvoering liggen hierbij dicht bij elkaar om adequaat te kunnen handelen. Jeugd en veiligheid, bedrijventerreinen, wijkaanpak Wilhelminadorp/Kantonnier, arbeidsmigranten krijgen speciale aandacht.

Team Ondersteuning, Jeugd en Wmo

Dit team behandelt de vragen van inwoners die via Bestwijzer binnenkomen. Dankzij de diverse specialismen binnen het team wordt de inwoner, waar nodig, ondersteund of begeleid naar passende zorg en ondersteuning. De kracht van het team ligt in de onderlinge samenwerking en de nauwe verbinding met lokale en regionale partners. Daarmee bieden we samen de juiste oplossingen voor onze inwoners.

Cluster Toegang
Dit cluster bemant de receptie van Bestwijzer (de samenwerking met 26 partners). Zij zijn verantwoordelijk voor goede dienstverlening aan inwoners en partners. Daarnaast zijn zij bezig met het coördineren van de spreekkamers en faciliteren van de partners en inwoners.

Cluster Jeugd
Dit cluster houdt zich bezig met de uitvoering van de Jeugdwet, Leerplichtwet en de Wet op het leerlingenvervoer. Het zorgt voor passende jeugdhulp, houdt toezicht op schooldeelname en regelt vervoersvoorzieningen voor leerlingen die niet zelfstandig naar school kunnen reizen.

Cluster Wmo
Dit cluster is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het zorgt ervoor dat inwoners ondersteuning krijgen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Denk aan begeleiding, hulpmiddelen, woningaanpassingen en voorzieningen voor vervoer.

Team Maatschappij

Dit team richt zich op sociaal maatschappelijke vraagstukken. Zij maken beleid en verbinden beleid met uitvoering. Er wordt in dit team veel samengewerkt met maatschappelijke organisaties, vrijwilligersorganisaties, adviesraden, bewonersoverleg en andere gemeenten in de regio.

Cluster Sociaal Domein
Dit cluster maakt beleid op het gebied van het sociaal domein (onder andere Wmo, jeugd en participatie). Het gaat zowel om preventief beleid als individuele maatwerkvoorzieningen (beleid en contractmanagement). Het cluster behandelt ook subsidieaanvragen.

Cluster Cultuur, recreatie, onderwijs en sport
Dit cluster verzorgt beleid op het gebied van cultuur, evenementen, recreatie, onderwijs en sport. Het gaat zowel over de inhoud als voor een deel ook over de accommodaties. Het cluster behandelt ook subsidieaanvragen.

Cluster Wijkontwikkeling en subsidies
In dit cluster vindt de wijkcoördinatie plaats, maakt beleid op het gebied van wijkgericht werken en subsidies.

Omgeving

Team Beheer buiten

De buitendienst zorgt voor een schone, goed onderhouden en veilige openbare ruimte. Meldingen en calamiteiten, ook buiten kantooruren, worden snel en adequaat opgepakt en afgehandeld. Tijdens de winter zorgt de buitendienst voor de gladheidsbestrijding. Daarnaast biedt het team ondersteuning bij tal van activiteiten, zoals de kermis, verkiezingen en opvanglocaties. Ook zorgt de buitendienst voor onderhoud en exploitatie van alle binnen- en buitensport accommodaties, inclusief het buitenzwembad. De medewerkers van de buitendienst zijn de ogen en oren van onze organisatie en zijn een direct aanspreekpunt voor onze inwoners en gebruikers.

Cluster Buitendienst
Dit cluster houdt zich bezig met het onderhoud van de openbare ruimte, sport- en recreatievoorzieningen. Daarnaast keuren, onderhouden en vervangen medewerkers van de Buitendienst speelgelegenheden en alle bomen in de openbare ruimte. Het cluster ondersteunt bij evenementen.

Cluster Sportaccommodaties
Dit cluster is verantwoordelijk voor het beheer en toezicht van Sporthal Naastenbest, gymzalen en openluchtzwembad de Dolfijn. Voor deze doeleinden verzorgen de medewerkers van het cluster ook reserveringen en facturering in samenspraak met financiën.

Team Beheer en Realisatie

Dit team zorgt voor het beheer van wegen, riolering, groen, gemeentelijk vastgoed, openbare verlichting en ondergrondse infrastructuur. Ook is het team verantwoordelijk voor het afvalbeheer, de energie-inkoop en de organisatie van de kermis en de weekmarkt. Het ingenieursbureau adviseert de gemeente civiel- en bouwtechnisch bij nieuwe ontwikkelingen en realiseert projecten zoals nieuwe wijken of (her)inrichtingen van wijken, reconstructies van wegen en nieuwbouw en/of herontwikkeling van vastgoed.

Cluster Beheer
Dit cluster zorgt voor het beheer van de openbare ruimte en een aantal andere activiteiten. Het beheer van onze openbare ruimte betreft verhardingen, riolering en watersystemen, cultuurtechniek, openbare verlichting en verkeersregelinstallaties en gemeentelijk vastgoed. Het beheer gaat primair om de instandhouding van de omgeving tegen vooraf vastgestelde normen. Overige activiteiten zijn de Kermis Best, de weekmarkt, coördinatie van kabels en leidingen, energiebeheer, afvalbeheer en de advisering bij evenementen.

Cluster Ingenieursbureau
Dit cluster houdt zich bezig met het ontwerp, de voorbereiding, de inkoop/aanbesteding, de aanleg realisatie en de nazorg van (complexe) integrale projecten op het gebied van civiel- en cultuurtechniek en de nieuw- en verbouw van gemeentelijk vastgoed en overige vastgoedopgaven waarbij de gemeente een rol heeft.

Team Ruimtelijke ontwikkeling

Het team houdt zich bezig met integrale afwegingen, resulterend in een omgevingsvisie, het (tijdelijk) omgevingsplan, programma’s en gebiedsontwikkeling. Ruimtelijke initiatieven en (interne en externe) vraagstukken worden getoetst aan landelijke wetgeving, lokale kaders en worden afgestemd met interne en externe adviseurs en ketenpartners. Ook houdt het team zich bezig met vastgoed- en grondzaken, gebiedsontwikkeling op projectbasis en het financieel inzichtelijk maken van de haalbaarheid van ruimtelijke ontwikkelingen.

Cluster Grondzaken en planeconomie
Dit cluster doet alles rond grondtransacties (aan en verkoop), privaatrechtelijke contracten en financieel en tactisch grondbeleid. Variërende van het opstellen van/adviseren over anterieure overeenkomsten rond gebiedsontwikkeling, contracten rond grondtransacties en grondgebruik worden hier opgesteld. Ook het grondbeleid en grondexploitaties worden in dit cluster opgesteld en uitgevoerd.

Cluster Vastgoed
Dit cluster houdt zich bezig met alles rondom gemeentelijk-maatschappelijk vastgoed van sportvoorzieningen, schoollocaties, kindcentra en openbare voorzieningen, zoals de bibliotheek. Het cluster verzorgt het beleid, verhuur, beheer en onderhoud van het vastgoed.

Cluster Projectenbureau
Dit cluster houdt zich bezig met het leiden van gebiedsontwikkelingsprojecten. Variërend van majeure projecten, zoals de centrumontwikkeling en nieuwe wijken tot herstructureringsgebieden waarbij het vaak gaat om een combinatie van woningbouw, infrastructuur, voorzieningen, duurzaamheid en openbare ruimte.

Cluster Omgevingswet en plannen
Dit cluster beoordeelt en begeleidt ruimtelijke initiatieven, het planologisch mogelijk maken van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en het implementeren en opstellen van de nieuwe instrumenten van de omgevingswet (omgevingsplan, programma en omgevingsvisie).

Team Omgevingsadvies

Dit is een team met veel specialisten, die binnen het dynamisch thema omgevingsadvies zowel in een adviserende als beleidsrol werken. Samen zorgen ze voor een goede vertegenwoordiging in de regio en een sterke advisering in regionale en lokale ontwikkelingen en projecten.

Cluster Duurzaamheid
Dit cluster houdt zich bezig met het verduurzamen van Best, in een brede zin van het woord. Het gaat hierbij om klimaatadaptatie, maar ook om energiebesparing, het verduurzamen van vastgoed en netcongestie.

Cluster Economische zaken
Dit cluster legt en onderhoudt contacten met en organiseert zaken rondom de bedrijven binnen Best. Denk hierbij aan het oprichten van een ondernemersfonds. Daarnaast levert het cluster een bijdrage aan gebiedsontwikkelingen en ruimtelijke vraagstukken, waaronder zorgen voor de goede bedrijven op de hiervoor juiste locaties. Ook op regionale schaal wordt hier een bijdrage aan geleverd.

Cluster Wonen
Dit cluster stelt de beleidsdoelen vast zoals opgenomen in het Volkshuisvestingsprogramma en de positie van Best op dit gebied in de regio. Daarnaast richt het zich op (woningbouw binnen) gebiedsontwikkelingen, afspraken met onder meer woningcorporaties en advies op het gebied van onder meer de combinatie van wonen en zorg, startersleningen en mogelijkheden voor het bestaande aanbod van woningen.

Cluster Ruimtelijke kwaliteit
Dit cluster houdt zich bezig met de ruimtelijke kwaliteit van Best. Denk aan stedenbouw, welstand, het behouden van (cultureel) erfgoed en archeologie, maar ook aan het (mede) ontwikkelen van prettige plekken en recreatiemogelijkheden in het buitengebied.

Cluster Mobiliteit
Dit cluster richt zich op de vervoersstromen binnen Best en in aansluiting op (de ontwikkelingen in) onze regio. Hier stelt het cluster een visie voor op en denkt mee op grote mobiliteitsvraagstukken en onderzoeken in de regio. Daarnaast stellen medewerkers binnen dit cluster adviezen op voor de ontsluiting van bijvoorbeeld nieuwe woonwijken of het oplossen van verkeersonveilige situaties.

Cluster Milieu
Dit cluster maakt beleid op het gebied van onder meer geluid, lucht en bodem. Het cluster adviseert vanuit milieuperspectief bij ruimtelijke ontwikkelingen en procedures. Daarnaast moet gedacht worden aan de hogere waarden procedures en het (in opdracht van de gemeente) behandelen van vergunningaanvragen en meldingen op het gebied van milieu.

Team Vergunningen, Toezicht, Handhaving

Het team bestaat uit vergunningverleners, toezichthouders en handhavers. De collega’s uit het team behandelen onder andere meldingen en (concept) vergunningaanvragen op grond van de Omgevingswet, APV en bijzondere wetten. Daarnaast zien zij toe op het naleven van de algemene regels uit de Omgevingswet en voorschriften uit verleende vergunningen. Ook worden klachten en handhavingsverzoeken vanuit de inwoners en bedrijven behandeld. Waar nodig wordt gehandhaafd om te zorgen voor de gewenste leefbaarheid en veiligheid.

Cluster Vergunningen
Dit cluster behandelt meldingen en (concept) vergunningaanvragen op grond van de Omgevingswet. Daarnaast behandelt het cluster meldingen en vergunningaanvragen op grond van APV en bijzondere wetten.

Cluster Toezicht en handhaving
Dit cluster ziet toe op het naleven van de algemene regels uit de Omgevingswet en voorschriften uit verleende vergunningen. Ook worden klachten en handhavingsverzoeken vanuit de inwoners en bedrijven behandeld. Waar nodig wordt gehandhaafd om te zorgen voor de gewenste leefbaarheid en veiligheid.

Bedrijfsvoering

Team Advies en Ondersteuning

Dit team ontwikkelt beleid, adviseert en ondersteunt het bestuur, het management en de teams die werken in de primaire processen van de gemeentelijke organisatie. Het team heeft meerdere vakinhoudelijke clusters: Human Resource, Communicatie, Participatie en Dienstverlening. Het team werkt samen met en aan het doel om de primaire processen zo goed mogelijk te ondersteunen en faciliteren. Dit op de vakinhoud en als secretarieel ondersteuners van het bestuur en managementondersteuners.

Cluster HR
Dit cluster heeft de focus op beleid, regievoering en uitvoering van personeelszaken en salarisadministratie. Het proces van in-, door- en uitstroom van collega’s valt daaronder. Ook ondersteunt het cluster de ontwikkeling van de organisatie en alle collega’s daarin op het vlak van vakinhoud, competenties en werkgeluk en vitaliteit.

Cluster Communicatie en participatie
Dit cluster voorziet in advies en uitvoering van externe, interne en online communicatie en mogelijke inwoners- en overheidsparticipatie in de verschillende projecten in de domeinen, voor het college van B&W en voor strategische interne programma’s en projecten. Het beheer van de informatie op internet en intranet ligt in dit cluster.

Cluster Dienstverlening
Dit cluster houdt zich bezig met overkoepelend beleid en (gevraagd en ongevraagd) advies over onze dienstverleningsprocessen en het verbeteren daarvan. Dit doet het cluster onder andere door inwonerreizen te begeleiden en verbeteradviezen te geven.

Cluster Bestuurssecretariaat
Dit cluster verzorgt de secretariële en organisatorische ondersteuning van het college van B&W en de gemeentesecretaris. Het Kabinetszaken in proces en uitvoering worden ook in dit cluster opgepakt.

Cluster Managementondersteuning
Dit cluster verzorgt de secretariële en organisatorische ondersteuning van de domeinen, in het bijzonder door de managers en teamleiders binnen een domein te ondersteunen en faciliteren.

Team Informatiemanagement en facilitair

Dit team draagt zorg voor een fysieke en digitale werkomgeving waar medewerkers prettig kunnen werken. Het team zorgt er daarnaast voor dat de informatiebehoefte die uit de verschillende primaire processen ontstaat, wordt vertaald naar informatievoorziening die deze processen optimaal ondersteunt. Dit doen we vanuit meerdere clusters: Informatievoorziening, Informatiebeveiliging en Privacy, Datamanagement, Servicemanagement en Facilitair. Het team werkt integraal samen om in een complexe, dynamische omgeving zoveel mogelijk een effectieve, efficiënte en veilige informatievoorziening te bouwen. 

Cluster Informatievoorziening
Het cluster informatievoorziening is verantwoordelijk voor het verzamelen (registreren en archiveren), het toegankelijk maken, bewerken, beschikbaar stellen en verstrekken van informatie (juiste informatie op juiste plek). Daarnaast worden wetten die verplichtingen opleggen met betrekking tot het digitaliseren informatievoorziening en digitale dienstverlening opgenomen in werkprocessen. Informatiemanagers in dit cluster dragen bij aan het geven van advies over IT-behoeften binnen de organisatie. Ook volgt het cluster nauwgezet nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale technologie en onderzoekt mogelijkheden die kunnen bijdragen ter ondersteuning van bestaande werkprocessen.

Cluster Servicemanagement
Het cluster Servicemanagement is ervoor verantwoordelijk dat de digitale werkplek. Dit houdt in dat medewerkers met een goede internetverbinding overal, via een bedrijfslaptop, -telefoon of -tablet, veilig bij de gegevens en beschikbare applicaties kunnen en dat hierbij bij problemen ondersteuning wordt geboden. Gezien de complexiteit van ICT werken wij samen met diverse externe partners. Het

Cluster servicemanagement is de schakel tussen de gemeentelijke organisatie en onze ICT-dienstverleners om zo te zorgen voor een goede kwaliteit van de geleverde dienstverlening.

Cluster Informatiebeveiliging en privacy
Dit cluster houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen en implementeren van beleid en strategieën voor informatiebeveiliging en privacy, in lijn met de organisatiedoelstellingen. Het identificeren, evalueren en beheren van risico’s met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy. Zorgen voor naleving van relevante wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het afhandelen van AVG-verzoeken. Het organiseren van trainingen en bewustwordingsprogramma’s voor het bestuur en medewerkers om een cultuur van informatiebeveiliging en privacy te bevorderen. Het beheren en reageren op beveiligingsincidenten en datalekken, inclusief het uitvoeren van forensisch onderzoek en het nemen van corrigerende maatregelen. Het monitoren van de effectiviteit van beveiligingsmaatregelen en rapporteren aan het management over de status van informatiebeveiliging en privacy.

Cluster Datamanagement
Dit cluster focust zich op datagedreven werken en Geoinformatie. Het team zet data om in informatie door middel van visualisatie, zoals staafdiagrammen en brengt data letterlijk in kaart. Daarnaast beheert het team verschillende registraties zoals Beheer Openbare Ruimte (BOR), de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Ondergrond (BRO).

Cluster Facilitair
Dit cluster ondersteunt de primaire en secundaire processen. Het draait hierbij om facilitaire diensten, logistieke ondersteuning en beheer en onderhoud van de gemeentelijke gebouwen. Denk hierbij aan inrichting, schoonmaak en hygiëne, beveiliging en toegangscontrole, kantoorvoorzieningen, catering, post en koerierdiensten en beplanting.

Team Financiën en Kwaliteit

Dit team verzorgt o.a. de financiële administratie van de gemeente, de afhandeling van bezwaar en beroepszaken, verzorgt de interne accountscontrole, geven advies op het gebied van procesoptimalisatie en zorgen voor het inkoopbeleid. Daarnaast heeft het team een adviserende rol richting het bestuur, het MT, de leidinggevenden en de beleidsadviseurs van de primaire inhoudelijke processen. Het team geeft invulling aan en begeleiding van de hele planning & control-cyclus en maken hiervoor beleid.

Cluster Financiën
Dit cluster verwerkt de financiële administratie van de gemeente. Ook adviseren zij intern aan collega’s en bestuur hoe om te gaan met budgetten in de planning en controlcyclus en leveren zij (on)gevraagd advies.

Cluster Juridische zaken
Dit cluster voorziet in juridische interne advisering op alle beleidsterreinen. Ook bezetten zij het secretariaat van de bezwarencommissie welke het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester of de gemeenteraad adviseert over een bezwaarschrift.

Cluster Belastingen
Dit cluster houdt zich bezig met het hele proces rondom de oplegging van de WOZ-aanslagen. Ook werken zij de bezwaarschriften af op dit terrein en zorgen zij voor de invordering van de publiekrechtelijke vorderingen.

Cluster Kwaliteit
Dit cluster richt zich op begeleiding rondom alle interne controles en zij werken nauw samen met onze interne controller. Ook adviseren en begeleiden zij interne verbeterprocessen en dragen bij aan het procesmatig werken binnen onze organisatie.

""

Klik op het beeld om het te vergroten.