Jo van den Boogaard

Raadslid en fractievoorzitter

Wie ben ik

Geboren op 23 maart 1955 in Eindhoven, had ik het daar na twee weken wel gezien. We verhuisden naar Best en kregen een half huis in de Goselingstraat. Toen al woningnood! We deelden het huis met de familie Stamps. Na enige tijd kregen we in de Regoutstraat een heel huis voor ons gezin. Dit verruilden we in 1960 voor een nieuwe huurwoning in de Kap. Koopmansstraat, waar we nog steeds wonen. Dus op twee weken na heb ik mijn hele leven doorgebracht in Wilhelminadorp. Best was toen alleen Batadorp, Wilhelminadorp en oud Best. De rest heidevlaktes met af en toe een woning.

De huidige Kadans was mijn kleuterschool. Daarna, het W'dorp was erg kinderrijk, via Pius X (nu Paersacker), Maria school (gesloopt), Wilhelmina school (nu de WIG) en Theresiaschool (nu Heydonck) naar de HBS, waar ik in 1973 slaagde op het v/d Puttlyceum. Na vier jaar psychologie aan de Katholieke Hogeschool in Tilburg verruilde ik deze theoretische leerweg voor een veel praktischere HBO-V opleiding. Ik slaagde in 1982 en was allround verpleegkundige. Vervolgens toch weer een theoretische opleiding Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Vier jaar doorlopen tot en met het laatste jaar, alleen geen titel. Mijn afstudeerscriptie ligt nog steeds op zolder. In die tijd regelde ik de verspreiding van alle ochtendkranten in Best. Meer dan 60 bezorgers werkten elke dag voor mij; 25 jaar lang klaarden we samen een zware klus. Wie heeft er geen kranten rondgebracht voor mij, vraag ik me wel eens af.

Ondertussen was ik vanaf de jaren 70 actief in het jongerenwerk. Binnen Gonzo, Maria Hoeve en Lambik waar ik tot 1998 de scepter zwaaide, hebben we veel mooie activiteiten kunnen organiseren. Er waren diverse optredens, festivals en fiets 'm derin over het kanaal. Vanaf 1982 werd ik ook actief in de politiek. Jongerenpartij JO was opgericht en we haalden een zetel in de gemeenteraad die ik mocht bekleden. We hadden in die tijd 3 speerpunten:

  • een zelfstandig Jongerencentrum;
  • voldoende betaalbare woonruimte voor jongeren;
  • opkomen voor de (sociaal) zwakkeren in de samenleving.

Het zelfstandig jongerencentrum kwam er na twintig jaar, dit is het huidige Todo. Voor de andere punten moeten we nog steeds knokken. Ja ja het is waar: je moet over een lange adem beschikken als je via de politieke weg iets wilt bereiken. Ondertussen timmerden we flink aan de weg en hebben sinds 2002 twee zetels in de Raad.

Als laagdrempelige ombudsman blijf ik me inzetten voor de mensen die in de hoek zitten waar meestal de klappen vallen, daar ligt mijn hart. Op het moment werk ik al meer dan twintig jaar als psychiatrisch verpleegkundige op de Grote Beek in Eindhoven (GGzE). Ook hier ligt mijn hart.

Sinds mijn prille jeugd ben ik fan van PSV, niet vreemd omdat in onze straat 2 legendarische keepers van PSV gewoond hebben: Gert Bals, die onze straat uitnodigde voor de kampioenswedstrijd in 1963 tegen Ajax en Jan van Beveren. Als PSV-fan probeer ik alle uitwedstrijden in het buitenland te bezoeken. Met een leuk clubje vrienden lukt dit vrij aardig. Voor thuiswedstrijden heb ik een seizoenkaart.

Verder ben ik liefhebber van een biertje en gezelligheid, dus kun je me regelmatig tegenkomen in de locale horeca, die helaas steeds schaarser wordt in Best. De tijd van een overvol Karrewiel op het Raadhuisplein en meer dan 20 café's in Best ligt al weer ver achter ons. Als liefhebber van Carnaval ben ik ook trots om elk jaar sinds 1998, samen met een grote groep (oudere) jongeren een spraakmakende Carnavalswagen te hebben namens de Jongerenpartij, voor de optocht van Best. Ons feest daarna is wijd en zijd bekend.

Bestuursgroepen

Nevenfuncties

  • Psychiatrisch verpleegkundige, GGzE De Grote Beek Eindhoven
  • Bestuurslid, OJC Lambik
  • Bestuurslid, Jongerenpartij JO
Sluit het menu