Opvang Oekraïners gemeente Best

Iedereen maakt zich zorgen om de gevaarlijke en onrustige situatie in Oekraïne. Vanuit allerlei hoeken wordt er hulp aangeboden. De gemeente krijgt veel vragen van inwoners en organisaties over het bieden van hulp en het opvangen van Oekraïners. Gemeente Best waardeert alle lokale initiatieven. Het is hartverwarmend hoe iedereen klaar wil staan voor Oekraïners. Hieronder leest u meer informatie.

Alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant zetten inmiddels alles op alles om voor 1.000 mensen opvanglocaties te vinden en bruikbaar te maken. Als de gemeenten deze plekken beschikbaar hebben, wordt gekeken naar plek voor nog eens 1.000 mensen. In totaal gaat het dus om opvangplekken voor 2.000 mensen in onze regio.

Opvang gemeente Best

De gemeente Best vindt het belangrijk en noodzakelijk om snel te handelen. Daarom hebben wij 'De Schakel' (Johannes Vermeerstraat 21) klaar gemaakt voor opvang. Donderdag 31 maart mochten wij de eerste Oekraïense vluchtelingen ontvangen in De Schakel (Johannes Vermeerstraat 21) in Best. In het totaal kunnen wij 60 vluchtelingen opvangen op deze locatie.

Burgemeester Hans Ubachs: ‘’De afgelopen weken is er heel hard gewerkt door vrijwilligers, bedrijven en medewerkers van de gemeente. Ik geef jullie een groot compliment voor hetgeen jullie hebben neergezet. Daarnaast wil ik alle sponsoren heel erg bedanken. Het is hartverwarmend hoe iedereen zich (vrijwillig) inzet in deze urgente situatie. Ik vind het verschrikkelijk wat deze vluchtelingen meemaken. Fijn, dat wij ons steentje kunnen bijdragen en deze opvanglocatie hebben gerealiseerd. Laten wij samen afspreken dat wij in goede en in slechte tijden klaarstaan voor onze medemens."

Doneren van spullen

Op dit moment hebben de bewoners van de Schakel geen spullen nodig. Kom alstublieft niet zelf naar de opvanglocatie om spullen te brengen! Wij laten via sociale media en op deze pagina weten of en welke spullen er nodig zijn.

Particulieren opvang

Vangt u Oekraïense vluchtelingen op in uw woning? Zie hieronder meer informatie.

  • Wij vragen u om een afspraak te maken met de gemeente via 14 0499 zodat wij hen in kunnen schrijven in onze gemeente.
  • Heeft u medische hulp nodig? Neem dan contact op met: huisartsenpraktijk Cucciolillo, De Ronde 12 via 0499 33 54 22 of huisartsenpraktijk Beumer, Tamboer 8 via 0499 33 35 55
  • Hoe zorg je er voor - samen met de vluchtelingen die je in jouw huis opneemt- dat het contact tussen jullie goed blijft? Bekijk de handreikingen in deze pdf (PDF, 115.4 kB).
  • Voor meer informatie over de opvang van vluchtelingen bij u thuis kunt u contact opnemen met Bestwijzer.
  • Voedselbank Best biedt hulp aan. Neem contact met de Voedselbank op voor meer informatie.
  • U kunt ook de informatielijn van het Rode Kruis bellen 070 44 55 888.
  • Gemeente Best bemiddelt niet tussen aanbieders van onderdak en vluchtelingen. Takecarebnb is een landelijke organisatie, die deze bemiddeling op zich neemt. Bekijk de website van Takecarebnb voor meer informatie.

Leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne die niet genoeg geld hebben om van te leven, kunnen een vergoeding in leefgeld aanvragen. Hiervoor gelden voorwaarden, bijvoorbeeld dat de vluchteling is ingeschreven bij de gemeente Best. Iedere vluchteling vanaf 18 jaar moet een eigen aanvraag doen. Meer informatie leest u op de pagina Leefgeld vluchtelingen Oekraïne.

Wilt u helpen?

Meer informatie

Vragen?

Heeft u nog vragen? Mail ons dan via oekraine@gembest.nl.