Crisisnoodopvang vluchtelingen sporthal Naestenbest

Dit bericht is gepubliceerd in Best Informatief op 10 november 2015.

In de Best Informatief van week 43 hebben we u geïnformeerd dat de gemeente Best een bijdrage wil leveren wanneer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het verzoek zou doen voor tijdelijke crisisnoodopvang van vluchtelingen. De gemeente Best heeft vrijdag 6 november het aanbod van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om maximaal 200 vluchtelingen voor drie tot zes dagen op te vangen, geaccepteerd.

Zondag 8 november kwam eind van de middag de eerste groep van 100 vluchtelingen bij sporthal Naestenbest aan. Deze groep verbleef hiervoor in de crisisnoodopvang in Oosthuizen. Het betreft een gevarieerde groep van zowel mannen, vrouwen en kinderen die vooral uit Syrië komen. De aankomst van de groep en de eerste nacht in de sporthal zijn rustig verlopen. De mensen zoeken hun plekje en proberen tot rust te komen. Na hun verblijf in Best vertrekken de vluchtelingen naar een andere crisisnoodopvanglocatie of naar een reguliere opvanglocatie.

Hulp bij activiteiten met vluchtelingen

Tal van mensen spannen zich sinds vrijdagmiddag in om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen. Het gaat daarbij vooral om medewerkers van het Rode Kruis en de gemeente Best. Ook Het Goed heeft veel meegedacht.

We merken daarnaast dat veel inwoners iets voor hen willen betekenen. Dat is heel fijn om te weten. We willen dit graag gestructureerd laten verlopen. Het is niet mogelijk om bij sporthal spontaan hulp aan te bieden. Wilt u zich als vrijwilliger inzetten om activiteiten te begeleiden? Aanmelden kan via info@gemeentebest.nl Vermeld hierbij uw telefoonnummer, beschikbaarheid en ideeën voor activiteiten. Als we gebruik maken van uw aanbod, nemen wij contact met u op.

Waarom in sporthal Naestenbest

Sporthal Naestenbest is onze standaard opvanglocatie zoals beschreven in het gemeentelijk rampenplan. Daarnaast zijn er voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig.

Permanente beveiliging

De vluchtelingen zijn zondagavond direct op de hoogte gesteld van de huisregels. Zij mogen de locatie verlaten, maar wij verzoeken ze in het gebouw en de directe omgeving van de opvanglocatie te blijven. Iedere avond sluit om 23.00 uur de opvang. De mensen wordt verzocht vanaf die tijd binnen te zijn. De ervaring leert dat dit ook gebeurt.

Meer informatie

We doen ons best om u zo goed mogelijk te blijven informeren over de opvang van de vluchtelingen. Dit doen we via www.gemeentebest.nl. Ook plaatsen we informatie op het gemeentelijk twitteraccount en facebookpagina. Daarnaast kunt u met vragen, zorgen en opinies terecht via info@gemeentebest.nl onder vermelding van ‘crisisnoodopvang vluchtelingen’. Wilt u liever bellen? Dat kan tijdens de reguliere openingstijden van de gemeente. Het telefoonnummer is 14 0499.