Hoe ervaart de jeugdraad de coronamaatregelen?

Maandag 18 mei 2020

6 jongeren uit de jeugdraad van Best vertellen over wat de maatregelen rondom het coronavirus voor hen betekenen. Hoe hebben zij de afgelopen tijd ervaren en hoe vonden ze het om weer naar de basisschool te gaan? Lees de verhalen inclusief creatieve tips voor jongeren én ouders.

Myrthe

In deze periode ben ik jarig geweest, net voordat de scholen weer open zouden gaan. Ik verwachtte die dag eigenlijk alleen een paar vriendinnen die even langs zouden komen. Maar ze zijn bijna allemaal gekomen en we hebben samen gekletst en gespeeld in de speeltuin met allerlei lekkers. Ook mijn opa en oma’s, een paar familieleden en vrienden van papa en mama zijn nog even op visite geweest. Ze hebben allemaal in de tuin op een afstandje van elkaar gezeten en gekletst. Toch heel leuk.

Mijn schoolwerk deed ik altijd samen met mijn zusje Fleur in de speelkamer. Dat was eigenlijk wel gezellig. Mijn vader en moeder moesten ook vanuit huis werken, zodat we steeds met z’n allen thuis waren. Mijn juf was gelukkig heel actief met uitleg en filmpjes, zodat het toch nog leuk was om thuis school te hebben. En het voordeel was dat we op tijd klaar waren en dan door het mooie weer lekker buiten konden spelen en voetballen in de tuin. De eerste weken was dat wel alleen nog met mijn zusje.

De meivakantie had ik mij anders voorgesteld. Ons plan was om met z’n vieren een reis te maken naar New York. Natuurlijk is dat niet doorgegaan . Je gelooft nooit waar mijn vakantiehuiswerk over ging …… ‘New York City Trip’!

Gelukkig mogen we nu weer in groepjes naar school om mijn laatste jaar op de Kiezel af te maken, met musical en kamp. Ook mag ik weer met vriendinnen afspreken en sporten. Dit heb ik allemaal wel gemist. Ik ben blij dat het nu beetje bij beetje weer gewoner gaat worden. 

Myrthe

Mila

Ik vind de nieuwe regels niet lastig of zo. Maar dat komt ook omdat wij zo fijn wonen met z’n vijven. Als je in een hoge flat woont, dan kun je niet in je tuin spelen. En als je alleen woont is het ook moeilijker denk ik. Gelukkig kunnen we elkaar helpen door een kaart te sturen, een taart bakken en voor de deur zetten of gewoon even videobellen. Het helpt misschien maar een beetje, maar alle beetjes bij elkaar is al best veel.

Eerst ging ik vijf dagen per week naar school en toen ineens kreeg ik elke dag thuis les. Dat was in het begin wennen, maar ik vond het al snel heel relaxed.  Want ik kan zelf beslissen wanneer ik welke taak maak. Ik kan ook rustig lunchen in plaats van snel-snel één boterham naar binnen proppen in de klas. We krijgen weektaken en les in Teams. Maar ik leer nu ook dingen op een andere manier dan via school. Voor geschiedenis moest ik bijvoorbeeld op zoek naar Tweede Wereldoorlog-verhalen in de familie. Ik bak zelf wafels, koekjes en cupcakes. Daardoor leer ik wegen en verhoudingen. Ik kreeg een groter bureau en daarom moest ik mijn slaapkamer opmeten en op schaal tekenen. Zo konden we zien welke maat zou passen. Van spelletjes zoals Roblox leer ik Engels. En gymles doen we in de tuin: op de trampoline, met een boksbal of tennispaal.

Sinds kort gaan we weer twee dagen naar school. Ik ben blij dat ik weer met alle vrienden samen kan spelen. Voetballen en circuslessen (buiten) zijn ook weer begonnen. Met de Jeugdraad-groep milieu hebben we eigenlijk de hele tijd wel contact via Whatsapp gehad. Onze begeleidster kwam zelfs spullen thuis brengen als je mee wilde helpen om zwerfafval op te ruimen.

Mila

Lisa

Met mij gaat alles goed! Ik mis heel erg mijn familie en alle pretparken. Ik vind de quarantaine best wel saai en lang duren. Vooral omdat ik niks te doen heb. Je ziet je vrienden alleen online en je zit heel de tijd opgescheept met je broertje en zussen (waar je soms echt gek van wordt!).

Het online leren vond ik niet heel erg fijn. Maar je kan wel meer leuke dingen doen, zoals knutselen of spelletjes spelen (als je klaar bent natuurlijk). Je krijgt niet altijd super goede uitleg van je juf omdat het online leren niet altijd heel goed en makkelijk is. De eerste week op school was heel fijn, maar het 1,5 meter afstand houden van iedereen was niet fijn. Het was leuk om iedereen weer te zien. Het werkt ook gewoon veel beter en je krijgt veel meer uitleg.

De regels die er gelden vind ik best slim, maar ook weer jammer. Je mag nauwelijks naar buiten. En je mocht pas op 6 mei weer trainen (tenminste ik dan) en dan blijf je natuurlijk niet super goed in conditie. Ik vind de stomste regel 1,5 meter afstand, omdat je niet echt super goed kan communiceren op 1,5 meter afstand. 

Met de jeugdraad heb ik één keer gebeld over het jeugdlintje. We gingen toen beslissen of diegene die was opgegeven een jeugdlintje verdient of niet. Dat was op zich een best fijne manier, maar het kan altijd beter.

Mijn tips voor andere mensen: ga bijvoorbeeld knutselen of op de trampoline springen (als je die hebt). Of ga spelletjes spelen of bakken.

Dit was iets over mij en de coronacrisis. Veel sterkte en blijf gezond.

Lisa

Lenne

Ik ben Lenne en zit dit jaar voor het eerst in de jeugdraad van de gemeente. Helaas hebben we sinds de corona-uitbraak geen bijeenkomsten meer gehad in het gemeentehuis. Het eerste waar ik over wil vertellen is hoe mijn verjaardag is geweest in deze tijd. In de ochtend heeft mijn klas voor mij gezongen tijdens het videobellen. Ook heb ik leuke kaartjes gekregen van vrienden en familie.  Er zijn zelfs een paar mensen aan de deur geweest met een cadeautje die ze dan op de deurmat legden. Ik had ook een cadeau van mijn ouders gehad. Dat was een Ipad waarop van iedereen een boodschap stond, omdat ze niet op visite konden komen. Mijn opa en oma zijn wel in de tuin geweest. Dat zie je op de foto. Het was dus ondanks alles toch een geslaagde verjaardag!

Het tweede is hoe ik heb kunnen sporten in deze tijd. Ik zit namelijk op wedstrijdturnen. Helaas is dat een binnensport, dus kan ik pas 1 september weer in de grote hal turnen. Wel mag ik nu twee keer per week een uurtje buiten turnen, maar dat is lang niet zo leuk als binnen met alle toestellen. Voordat we buiten gingen sporten kregen we voor thuis allemaal challenges en rek/strekoefeningen om te doen. Op de twee foto’s zie je een paar challenges die ik heb uitgevoerd. Het was een wedstrijd tussen je teamgenootjes waarbij je per challenge punten kon scoren. Ik was 2de geworden!

Het laatste waar ik over wil vertellen is online school. Dat was eerst wel even wennen. Je had een rooster voor elke dag met schoolopdrachten. En aan het einde van je schoolwerk moest je het afsluiten met een dagboek. Daarin moest je vertellen wat je die dag had gedaan. Je kon dan ook foto’s en/of filmpjes meesturen voor de juf. Ook hadden we een keer crea. Je moest een kaart maken voor iemand die je miste, de ouderen of dokters. Ik had kaarten gemaakt voor oudere mensen die het nu heel moeilijk hebben. Ook had ik er een gemaakt voor mijn eigen opa’s en oma’s. Die voor de oudere mensen hebben we ingeleverd in een doos bij Kanidas. Op de foto zie je de eindresultaten van onze kaartjes!

Ik heb dit tot nu toe beleefd als een rare maar bijzondere tijd!

Lenne

Jasper

Hallo! Ik ben Jasper van de jeugdraad gemeente Best en dit is hoe ik mijn corona-tijd heb beleefd en beleef.

Hoe gaat het met je in deze bijzondere tijd?
Het gaat goed. Ik kan genoeg buitenspelen en gelukkig mag ik met mijn vrienden ook dingen doen.

Wat vind je van alle regels die gelden?
Het was in het begin wel wennen, maar nu ben ik er wel aan gewend. Ik ben blij dat ik weer naar school mag, want thuis les is niet heel gezellig. Ik hoop wel dat de crisis snel is afgelopen.

Welke dingen mis je het meest?
Ik mis het om met de hele klas samen te zijn en het klasse-uitstapje. Oh ja…. en de ijsjes.

Hoe ging het thuis leren?
Het thuis leren ging in het begin wel moeizaam. Vooral door alle nieuwe programma’s die ik moest leren kennen.  Maar nu gaat het heel goed.

Hoe was je eerste week op school?
Mijn eerste week was leuk, eindelijk weer normale lessen.

Wat doe je met de Jeugdraad nu vergaderingen in het gemeentehuis niet mogen?
Ik volg goed de whatsapp-groepjes en de mail. Verder probeer ik dingen te bedenken voor later (na de crisis).

Heb je nog een tip voor andere kinderen of ouders om deze periode makkelijker door te komen?
Voor de kinderen: zoek een leuke kleine hobby, bijvoorbeeld tekenen. Doe wel iets wat je leuk vindt, anders gaat het zo vervelen. Voor de ouders: probeer uw kind zoveel mogelijk aan het werk te houden. Niet alleen met hobby’s, maar ook met schooldingen zoals rekenen.

Dit was mijn verslag over de coronacrisis. Ik hoop dat de tips gaan helpen bij het minder vervelen. Nog één tip: ga naar buiten, want dat is leuk!

Jasper

Florian

Ik ben Florian en ik woon samen met mijn ouders en mijn zus. De lockdown gaat eigenlijk best goed bij ons. Voor school hebben we elke dag via Teams een dagstart met de juf of meester. En we krijgen een weekrooster waar je dan zelf aan kunt werken. Je moet soms ook opdrachten inleveren. Ik was best blij om weer naar school te kunnen, maar het voelde ook wel raar. Ik hoop vooral dat de musical doorgaat. Daarvoor zijn we nu aan het oefenen.

De vergaderingen van de jeugdraad zijn helaas afgelast, maar we hebben wel een keer met ons werkgroepje een vergadering gehad via Teams. Dat ging eigenlijk ook best goed!

Ik vind het soms wel lastig om aan alle regels te denken, vooral de anderhalve meter afstand houden. Sommige regels vind ik makkelijker, zoals het niezen in je elleboog. Dat deed ik eigenlijk altijd al.

Tijdens Pasen hebben we met vrienden een spelletjes-challenge gedaan. Van te voren kreeg je drie dagen de tijd om met opdrachten punten te verzamelen,  zoals een stoepkrijt tekening maken en een scène naspelen uit Married... with Children. Daarvan moest je dan een video of foto maken.

Ik mis het karten het meest. Normaal heb ik elke week training bij Hezemans. Dit jaar ga ik  meedoen aan het Nederlands kampioenschap huurkarts (NKH). Dat zijn wedstrijden op indoor en outdoor kartbanen in heel Nederland. Gelukkig hebben we alweer een keertje kunnen trainen!

Thuis zijn vind ik wel irritant. Maar gelukkig was het vaak goed weer en konden we even in de tuin zitten. Ik ging ook best vaak buiten spelen of gamen.

Een tip: niet te veel aan de crisis denken. Maar leuke (binnen) activiteiten bedenken zoals een spelletjes-challenge met vrienden.

Florian

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS