Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Bestrijding ratten

Dinsdag 22 oktober 2019

De verspreiding van ratten neemt toe in Zuid-Nederland. Zeker in het najaar gaan ratten meer schuilgelegenheid en voedsel bij woningen zoeken. U bent als inwoner zelf verantwoordelijk voor de wering en bestrijding van ratten op uw eigen perceel. De gemeente grijpt echter in als de volksgezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld bij een rattenplaag. Uiteraard willen we dit samen met u voorkomen en daarom willen wij u ondersteunen bij bestrijding van ratten op uw perceel.

Melding maken

Heeft u op uw perceel een rat gesignaleerd? Maak hiervan dan een melding via Fixi. Ook kunt u bellen naar 14 0499. Wij nemen dan contact met u op voor het maken van een afspraak. Een gemeentelijke ongediertebestrijder komt dan, indien gewenst, bij u thuis. De ongediertebestrijder bekijkt de situatie en geeft de bewoner gratis advies over het weren en bestrijden van de ratten. Tevens probeert hij de oorzaak van de rattenoverlast te lokaliseren.

Vangkooi lenen

Ook hebben wij vangkooien die u, als inwoner van Best, kunt lenen. Deze kooien zijn verkrijgbaar bij de gemeentewerf aan de Vijverweg. U betaalt hiervoor een contante borgsom van € 25. Dit bedrag krijgt u na inlevering van de vangkooi weer terug. In de vangkooi zit een klem, zodat een gevangen rat vrijwel zeker dood is. De bewoner moet zelf de kooi plaatsen en eventueel leeg maken. Een dode rat mag men bij het restafval gooien.

Tips voor de wering van ratten

• Bewaar diervoer of vogelvoer in dichte kisten, blikken of tonnen (niet van karton). Haal het voedsel dat ’s avonds niet is opgegeten weg, ook al ligt dit in een dichte kooi.
  • Ruim afgevallen vruchten van fruit- en notenbomen zo snel mogelijk op.
  • Maak naden en kieren van uw woning goed dicht, zodat ze niet binnen kunnen en biedt in uw tuin zo weinig mogelijk schuilgelegenheid.

Lees verder voor meer tips ter voorkoming van rattenoverlast.

Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig