Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Jeugd en zwerfafval

Dinsdag 5 maart 2019

In het schooljaar 2018/2019 wil de gemeente Best alle leerlingen in Best bewustmaken over zwerfafval en de gevolgen daarvan. Via een gastles en een opschoonactie rondom de school worden de kinderen met het zwerfafvalprobleem geconfronteerd.

Leerlingen bewustmaken over zwerfafval

De kick-off van het educatieprogramma was op vrijdag 15 februari op basisschool De Klimboom. Namens gemeente Best bezocht De Bries groep 4 van De Klimboom. De organisatie wist de leerlingen op een enthousiaste manier bewust te maken over zwerfafval en recycling. De gastles ‘Zwerfafval, mooi niet!’ maakt leerlingen bewust van het belang van een schone natuur. Ze leren hoe lang zwerfafval in de natuur blijft liggen en hoe het uiteindelijk in de plastic soep kan belanden. De leerlingen van groep 5 volgden op vrijdag 22 februari ook de interactieve gastles met opschoonactie.

Bij de gastles hoort ook een opschoonactie rondom de school en wijk. Op deze manier worden de leerlingen bewust gemaakt hoe belangrijk het is om zwerfafval te voorkomen, ook in de eigen wijk. De leerlingen waren na de opschoonactie diep onder de indruk van wat zij allemaal hebben aangetroffen, maar liefst meer dan 700 stuks zwerfafval.

Heerbeeck College

De leerlingen van het tweede jaar havo/vwo/gymnasium van het Heerbeeck College werden in 4 dagen omgeschoold tot echte zwerfafvalexperts.  En bogen hun hoofden over vragen als: waar komt het vandaan, en hoe kun je het opruimen, verminderen of zelfs voorkomen? Ze gingen de straat op om zelf zwerfafval op te rapen. Samen raapten ze maar liefst 2.835 stuks afval op. Een groot deel daarvan bestond uit sigarettenpeuken en plastic.

Druk programma

Alle klassen gingen afwisselend op excursie, woonden gastlessen bij en gingen in groepjes aan de slag met allerlei opdrachten. Ze leerden hoe je voedsel circulair kunt verbouwen bij Duurzame Kost, en bij Het Goed in Best werd duidelijk dat spullen die jij wegdoet niet per se afval hoeven te worden.

Samen zwerfafval aanpakken

Gemeente Best en De Bries bieden scholen een educatieprogramma aan, bestaande uit gastlessen en opschoonacties rondom school. Met het educatieprogramma wil de gemeente schoolkinderen bewustmaken over het zwerfafvalprobleem en samenwerken om zwerfafval tegen te gaan.

Ook interesse in het educatieprogramma ‘Zwerfaval, mooi niet!’? Stuur dan een mail naar teamschoon@debries.eu en wij nemen contact met u op.