Wat vindt u van onze website?

  • Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Soorten afval: gft, etensresten en tuinafval

Dinsdag 22 januari 2019

We zamelen in Best een aantal afvalstromen apart in. De vorige keer hebben we PMD belicht, nu nemen we de 3 organische afvalstromen onder de loep: GFT, Etensresten en Tuinafval.

Door de vorst kan het voorkomen dat het afval vast komt te zitten in de kliko. De inzamelaar doet zijn best om het eruit te schudden. Dit schudden gebeurt niet te hard omdat de kliko mogelijk scheurt. Mocht het afval blijven zitten, dan kan dit even niet anders en komt het de volgende keer weer los. Onze excuses daarvoor.

GFT

GFT betekent Groente – Fruit- en Tuinafval. In deze groene kliko mag dus het afval van zowel groente, fruit en tuin bij elkaar. Maar hier mogen ook de restjes van gekookt eten, kippenbotjes, visgraat, koffiefilters en theezakjes in. Kortom alle organisch afval behoort tot GFT.

Verwerking GFT

Het GFT-afval van de gemeente Best gaat naar een composteerinrichting. In een proces van ongeveer 3 weken wordt het materiaal omgevormd tot een industriële compost, veelal voor de land- en tuinbouw.

Tuinafval

Tuinafval bestaat uit bladeren, takjes, schoffelvuil, planten en bloemen. Tuinafval kunt u in de groene kliko met het Tuinafval logo deponeren. Het is van belang dat u geen afval van groente en fruit in de Tuinafvalkliko gooit.

Verwerking tuinafval

Van tuinafval wordt een hoogwaardige compost gemaakt die geschikt is voor verkoop in tuincentra. Het composteerproces van tuinafval duurt langer dan bij GFT.

Etensresten

Onder deze afvalstroom valt het afval van overblijfselen van bereid voedsel, groente- en fruit afval, theezakjes en koffiefilters. Deze emmer kunt u gebruiken naast een groene kliko voor Tuinafval.

Verwerking Etensresten

De etensresten worden vergist. Door het vergisten van etensresten komt gas vrij, daarvan wordt biogas geproduceerd. Wat er over blijft wordt ingezet als bodemverbeteraar.

Biologische zakken

Zowel in de kliko’s als in de emmers mag u zakken gebruiken. Dit moeten dan wel biologisch afbreekbare zakken zijn. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar bij de diverse supermarkten en warenhuizen in Best. Uit de praktijk blijkt dat er voor de 45 liter emmer helaas nog geen zakken verkrijgbaar zijn die heel goed en makkelijk passen. Een hulpmiddel hiervoor kan zijn om in uw keuken een klein afvalbakje te plaatsen waarin u uw afval opspaart. Als dit bakje vol is, gooit u het in GFT en Etensrestenemmer. Of gebruik uw koffiefilterzakje als ‘bakje’.      

Tip

Een goede tip voor het voorkomen van onnodig GFT- en etensrestenafval is om slim inkopen te doen. In Nederland wordt gemiddeld 50 kg bruikbaar voedsel weggegooid. Daarom is het van groot belang om geen grote hoeveelheden voedsel in te kopen wat bederfelijk is.

Afval ABC

Wilt u precies weten wat er bij de 3 afvalstromen thuishoort? Bekijk dan het afval ABC op de website https://www.afvalbest.nl/afval-abc. Hier vindt u veel soorten afval op alfabet. Nieuw is het Afval ABC per ruimte. Hierin ziet u per ruimte het afval gesorteerd.

Nieuwsarchief in RSS

Sluit het menu