Afval scheiden doen we goed, beter, Best

Dinsdag 13 juni 2017

Deze week hebben we het over glas. Nog te vaak belanden glazen verpakkingen bij het restafval. Zoals we al eerder hebben verteld, is het verbranden van restafval milieuonvriendelijk en vaak onnodig. Glazen potten en flessen worden in Nederland goed gerecycled, liefst 79%, maar dat kan en moet nog beter. Glas kan oneindig gerecycled worden. Door te recyclen besparen we veel grondstoffen en energie.

Daarnaast is het een makkelijke manier om restafval te verminderen. Na de zomer komen de restafvalbakken van 45 liter. U heeft dan minder plek voor restafval. Glas naar de glasbak helpt dan al. Glas is relatief makkelijk te scheiden. U kunt de lege glazen verpakkingen bewaren in een krat of doos. Als u boodschappen gaat doen, kunt u het glas meenemen en in de ondergrondse glascontainers deponeren.
Let op: spiegels of vensterglas kunt u bij de milieustraat inleveren. Dit mag niet in de glasbak

De glasbak

Een container voor het gescheiden inzamelen van glasafval. Met name glazen flessen en potten gooien we in de glasbak. Staan er aparte bakken voor wit, bruin en groen glas? Gebruik die dan ook: gooi de juiste kleur in de juiste bak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas.

Hoe beter we het glas sorteren, hoe meer energie en grondstoffen we besparen. Etensresten zijn geen probleem. Leegschudden wordt op prijs gesteld, omspoelen is onnodig en afwassen kost onnodig veel energie en water.

Bijzondere glassoorten

Vuurvast glas, kristal en vensterglas kunt u inleveren bij de milieustraat. Deze glassoorten leveren problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas. Lampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen. Die staan vaak bij winkels en supermarkten. Op de wesbite www.wecycle.nl kunt u opzoeken waar de bakken bij u in de buurt staan. Metalen doppen en deksels mogen gewoon mee de glasbak in, maar gooi plastic deksels bij de plasticrecycling.

Nieuwsarchief in RSS

Sluit het menu