De eikenprocessierups: welke risico's zijn er?

Woensdag 1 juni 2016

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwinteren. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes en gaan ze ’s nachts op zoek naar voedsel. Het is van belang dat u een melding maakt als u de rupsen signaleert; aangezien er risico op gezondheidsklachten aanwezig is.

Wat zijn de gezondheidsklachten?

De brandharen van de rups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De weerhaakjes van de ongeveer 700.000 (!) brandhaartjes kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Binnen een paar uur kunnen klachten zich openbaren, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Daarnaast kunt u te maken krijgen met algemene klachten zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Wat te doen bij deze klachten?

Heeft u klachten, dan is het belangrijk dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Plak de huid daarom direct na blootstelling af met plakband of een pleister. Meer informatie over de omgang met klachten vindt op: www.vwa.nl/eikenprocessierups. Bij ernstige klachten, uiteraard altijd de huisarts waarschuwen.

Hoe wordt de processierups tegengegaan?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte op locaties waar enig risico op overlast is. Het bestrijden gebeurt daarom bij de doorgaande linten van eiken. Deze linten staan voornamelijk langs fietsroutes. Het bestrijden gebeurt in de maand mei/juni door te spuiten met bacteriepreparaat. Wanneer dit precies gebeurt hangt af van onder andere weersomstandigheden. Donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei is er al gespoten. Het spuiten kan ook in de nachtelijke uren gebeuren. Bij het spuiten houden we rekening met de vlindersoorten die op de Rode Lijst staan (bedreigde soorten). De Vlinderstichting heeft aangegeven waar deze soorten gesignaleerd zijn.

Wat moet ik doen als ik een processierups gezien heb?

Het beste kunt u een melding doen op het moment dat de rupsen op de stam zitten. De rupsen verplaatsen zich door de boom en komen circa één keer per twee dagen ‘zonnen’ op de stam. De bestrijding kan de gemeente Best alleen doen als de rupsen op de stam van de boom zitten (tot 4 meter hoog). Deze melding kunt u doen via info@gemeentebest.nl of telefonisch: 14 0499.

In uw eigen tuin last van eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf aan de slag met bestrijding, maar huur een deskundig bedrijf in.