Eikenprocessierups

Van mei tot en met augustus kunt u overlast ervaren van de eikenprocessierups. Het is van belang dat u een melding maakt als u de rupsen signaleert, vanwege het risico op gezondheidsklachten. Melden kan online via Fixi.

Online melden

Wat te doen bij gezondheidsklachten door de rupsen?

Heeft u klachten, dan is het belangrijk dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Probeer de huid af te spoelen met water. Als afspoelen niet mogelijk is, kunt u met plakband of kledingroller de brandharen van de huid verwijderen. Jeuk van brandharen gaat meestal na twee weken vanzelf weg. De jeuk kan verlicht worden door zalf met menthol, calendula of aloë vera. Bij ernstige klachten, uiteraard altijd de huisarts waarschuwen.

Meer informatie

Wat zijn de gezondheidsklachten?

De brandharen van de rups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De weerhaakjes van de brandhaartjes kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Binnen een paar uur kunt u klachten krijgen zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Daarnaast kunt u te maken krijgen met algemene klachten zoals braken, duizeligheid en koorts.

Hoe gaan we de processierups tegen?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte op locaties waar risico op overlast is. In mei hebben we rupsen bestreden met bacteriepreparaat. Omdat het dit jaar om een grote hoeveelheid eikenprocessierupsen gaat, konden we niet alle rupsen preventief bestrijden. Binnenkort gaan we hiermee verder door de nesten van boomstammen te zuigen. Hierbij houden we rekening met de vlindersoorten die op de Rode Lijst staan (bedreigde soorten). De Vlinderstichting heeft deze in kaart gebracht.

Wat moet ik doen als ik een processierups gezien heb?

Het beste kunt u een melding doen op het moment dat de rupsen op de stam zitten. De rupsen verplaatsen zich door de boom en komen circa 1 keer per 2 dagen ‘zonnen’ op de stam. Het opzuigen van de rupsen kan de gemeente Best alleen doen als de rupsen op de stam van de boom zitten (tot 4 meter hoog). Deze melding kunt u online doen, via de Fixi app of telefonisch: 14 0499.

In uw eigen tuin last van eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf aan de slag met bestrijding, maar huur een deskundig bedrijf in.

Grote hoeveelheid meldingen

Momenteel ontvangen we veel meldingen van eikenprocessierups. Hierdoor zijn we helaas niet in de gelegenheid om persoonlijk op uw melding te reageren. Uiteraard nemen we uw melding wel op in ons overzicht van locaties met eikenprocessierups. Gelet op de grote hoeveelheid meldingen in de regio kunnen de aannemers niet direct en niet overal de nesten verwijderen. We verwijderen als eerste de nesten rondom scholen, sportparken, speeltuinen en doorgaande wegen.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwinteren. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes en gaan ze ’s nachts op zoek naar voedsel.