Cursus Politiek Actief voor de gemeente

Wilt u meer weten over de gemeente en de lokale politiek? Doe dan mee met de gratis cursus Politiek Actief! De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten op woensdagavond en start op 22 september 2021.

Lastig hè, om te begrijpen hoe politiek werkt. Met een gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders en ambtenaren. Maar toch wel heel fijn als u weet hoe dat werkt. Voor uw werk, uw opleiding, uw buurt of uw vereniging. Of gewoon, omdat het handig is om te weten.

Wat doet de gemeente eigenlijk? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Hoe heeft u als inwoner invloed? En wat doet een raadslid nu precies? Op deze vragen krijgen deelnemers aan de cursus antwoord. Ook krijgt u een training debatteren en ontmoet u lokale politici. Zo hoort u ervaringen uit de praktijk en maakt u kennis met raadsleden.

Aanmelden

Voor wie?

De cursus is zeer geschikt voor inwoners van de gemeente Best die willen weten hoe de lokale politiek werkt en hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook is de cursus interessant voor inwoners die erover nadenken om politiek actief te worden, maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen, kunnen maximaal 25 tot 30 inwoners deelnemen aan de cursus.

Opzet cursus

De cursus bestaat uit 5 avondbijeenkomsten op woensdagavond en start op 22 september. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten, interactieve werkvormen, presentaties van lokale gastdocenten en ontmoetingen met lokale politici. De cursus vindt plaats op een locatie in Best. Indien de coronamaatregelen bijeenkomsten van maximaal 30 personen niet toestaan, vindt de cursus online plaats. De cursus wordt verzorgd door ProDemos, het ‘Huis voor Democratie en Rechtsstaat’, uit Den Haag in samenwerking met de gemeenteraad van Best.

Programma en planning

Bijeenkomst Datum Tijd

Introductie en algemene staatsinrichting

 • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
 • Verkiezingen en politieke partijen
 • Hoe word je politiek actief?
Woensdag 22 september 19.30 – 22.00 uur

De gemeente

 • Hoe werkt de gemeente?
 • Besluitvorming binnen de gemeente
 • Beïnvloeden van besluitvorming
Woensdag 29 september 19.30 – 22.00 uur

De gemeenteraad

 • Taken en rollen van de gemeenteraad
 • Instrumenten van een raadslid
 • Speeddaten met gemeenteraadsleden
Woensdag 6 oktober 19.30 – 22.00 uur

Debatteren

 • Oefenen overtuigend debatteren onder leiding van een trainer
Woensdag 13 oktober 19.30 – 22.00 uur

Financiën en praktijkvoorbeeld

 • Basiskennis gemeentefinanciën
 • Praktijkvoorbeeld; hoe neemt de gemeenteraad beslissingen? 
Woensdag 20 oktober 19.30 – 22.00 uur

Meer weten?

Mail dan naar raadsgriffie@gembest.nl. Stel gerust uw vraag en een medewerker van de griffie neemt contact met u op. Als er meerdere inwoners zijn die meer informatie willen, organiseren we graag hiervoor een online sessie.

Reacties van eerdere deelnemers

 • Marie Annick Canoy - van Gemert: ‘Ik ben te spreken over de technische informatie over de gemeente Best, zoals hoe de besluitvorming verloopt en wat de dagelijkse gang van zaken is.”
 • Carla Winants en Joost Rietveld: “Wij vonden de training over het debatteren het leukst. Wat zijn de spelregels en hoe kan je een debat goed aanpakken? Je leert ook de valkuilen en de gemene tricks herkennen waardoor je beter kan aansluiten in een debat.”
 • Patrick v.d. Steen: “Ik vond de speeddates met de raadsleden tijdens de cursus heel erg leuk. Vooral omdat persoonlijke vragen vanuit ons beantwoord werden en de raadsleden ook graag wilden vertellen. Wanneer je ook maar enige affiniteit hebt of voelt met politiek, kan ik deze cursus aanbevelen!”