Crisisnoodopvang sporthal Naestenbest

Gemeente Best is een sociale gemeente, daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om voor 3 weken, van 3 tot en met 24 augustus, maximaal 125 vluchtelingen op te vangen in sporthal Naestenbest.

Dit doen wij omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een groot tekort heeft aan opvanglocaties. Het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt over. Alle gezochte oplossingen leidden niet tot een situatie die onder controle is. De staatssecretaris heeft opdracht gegeven aan de veiligheidsregio’s om tot 1 oktober per regio asielzoekers op te vangen. De veiligheidsregio Brabant Zuidoost gaat met alle gemeenten in onze regio in gesprek om passende locaties te vinden. Gemeente Best voelt zich uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren. Samen met de veiligheidsregio Brabant Zuidoost hebben wij deze opvanglocatie in Best gereed gemaakt.

Uw belang staat voorop

Het belang en de veiligheid van onze inwoners en ondernemers blijft voor ons als gemeente altijd voorop staan. Dus mocht u vinden dat er misbruik gemaakt wordt van onze gastvrijheid, dan kunt u altijd (24/7) rechtstreeks contact opnemen met de locatiemanager via telefoonnummer 06 25 76 20 19. Op de locatie is 24/7 professionele begeleiding, toezicht en beveiliging aanwezig.

Burgemeester Hans Ubachs: ‘’Het gemeentebestuur voelt zich uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren aan de crisissituatie rondom het opvangen van vluchtelingen. Elke gemeente heeft een verplichting om mee te werken aan een (tijdelijke) oplossing hiervoor. Wij gaan niet afwachten tot wij als gemeente opgeroepen worden om een locatie in te richten maar zijn zelf actief aan de slag gegaan. Samen moeten wij ervoor zorgen dat wij deze vreselijke situatie onder controle krijgen. Ik ben op een gepaste manier tevreden dat wij deze opvang kunnen realiseren.’’

Veelgestelde vragen en antwoorden

De vluchtelingen zijn op 3 augustus aangekomen in Best en verhuizen op woensdag 24 augustus naar een tijdelijke noodopvanglocatie in de gemeente Deurne. De groep bestaat uit vrouwen, kinderen en mannen met verschillende nationaliteiten uit het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Noord-Afrika. We houden u op deze pagina op de hoogte. Bekijk ook alle veelgestelde vragen en antwoorden, die nu bekend zijn. 

Liveblog

11 augustus

 • De vluchtelingen verhuizen op woensdag 24 augustus naar een tijdelijke noodopvanglocatie in de gemeente Deurne. Hiermee komt voor onze gemeente een einde aan de crisisnoodopvang.

9 augustus

 • Burgemeester Hans Ubachs loopt een rondje door de wijk bij sporthal Naestenbest en praat met sommige omwonenden persoonlijk over de tijdelijke crisisopvang. Later deze week doet wethouder Véronique Zeeman ook een rondje door de wijk.

8 augustus

 • Ook sporthal Naestenbest heeft deze week een hitteprotocol.

5 augustus

 • Via social media krijgen we reacties op de inrichting van de sporthal. De bedden staan in rijen naast elkaar zonder afscheiding van bijvoorbeeld schermen. Wij gebruiken bewust geen schermen zodat medewerkers in de sporthal het overzicht houden. Hierdoor verzekeren we de veiligheid voor iedereen.

  De vluchtelingen hebben nu een eigen plek gecreëerd door enkele bedden te verschuiven. Wij waarderen jullie aanbod van hulp maar dat is op dit moment niet nodig.

3 augustus

 • De vluchtelingen zijn woensdag 3 augustus aangekomen in sporthal Naestenbest. Het inrichten van de hal is goed verlopen. Burgemeester Hans Ubachs en wethouder Véronique Zeeman waren aanwezig om iedereen welkom te heten in Best.

2 augustus 

 • Er is een locatiemanager aanwezig op de opvanglocatie. Hij is vanaf 3 augustus 12.00 uur voor acute situaties 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 06 25 76 20 19. Voor algemene vragen over de opvang kun je tijdens openingstijden bij de gemeente terecht via telefoonnummer 14 0499 of info@gemeentebest.nl.

1 augustus

 • Dinsdag 2 en woensdag 3 augustus komen er verschillende spullen zoals bedden, lockers en andere benodigdheden bij de sporthal aan. Wij proberen zo min mogelijk overlast te vooroorzaken voor de omwonenden. Heb je vragen? Neem dan tijdens openingstijden contact op met de gemeente via 14 0499.

28 juli

 • Wij hebben vandaag de definitieve aankomstdag van de vluchtelingen doorgekregen. De groep vluchtelingen komt op woensdag 3 augustus aan in Best en verblijft hier maximaal 3 weken. Het vermoedelijke aantal was 120, het definitieve aantal is 125 vluchtelingen. De groep bestaat uit vrouwen, kinderen en mannen. Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereidingen.

27 juli

 • Wij ontvangen volgende week vluchtelingen in sporthal Naestenbest. Via social media zien wij enkele vragen en opmerkingen over de veiligheid in buurt van de sporthal.
  • Gemeente Best accepteert geen overlast. We hanteren een zerotolerancebeleid. Overlast betekent voor de betreffende vluchteling: onder begeleiding direct de opvanglocatie verlaten. De vluchteling gaat dan naar de hoofdopvanglocatie in Ter Apel.
  • Door snel en correct te handelen rekenen wij op een veilig en rustig verblijf voor iedereen. De belangen en de veiligheid van onze inwoners en ondernemers staan voor ons als gemeente voorop.
  • Er is dag en nacht beveiliging en toezicht aanwezig op het terrein en in de sporthal Naestenbest. Vanaf volgende week is er ook 24/7 een telefoonnummer beschikbaar voor meldingen.

27 juli

 • Wij krijgen telefoontjes van inwoners die speelgoed, beddengoed en andere spullen willen komen brengen voor de groep vluchtelingen. Dat waarderen wij enorm maar op dit moment hebben we geen spullen nodig.

22 juli 

 • Direct omwonenden zijn uitgenodigd voor een informatieavond. Ongeveer 30 inwoners, het college, een 10-tal raadsleden, de wijkagent, het beveiligingsbedrijf, COA, de veiligheidsregio, vluchtelingenwerk en medewerkers van de gemeente waren daar aanwezig.

21 juli

 • We zien nog veel vragen over de beveiliging en de bereikbaarheid van de bedrijven boven de sporthal. Daarom hebben wij het overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden aangepast onder de onderwerpen 'over het proces' en 'over de locatie'. 

20 juli

 • In de middag heeft de gemeente in de directe omgeving van de sporthal een bewonersbrief bezorgd. Wij hebben een ruim gebied rondom de sporthal geselecteerd en deze inwoners hebben een brief gekregen. Excuses als uw woning niet in dit gebied zit en u wel een brief had verwacht. Alle informatie is ook te lezen op onze website, sociale media en in Groeiend Best van 26 juli.

19 juli 

 • Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om sporthal Naestenbest in te zetten voor de opvang van vermoedelijk 120 vluchtelingen voor een periode van maximaal 3 weken. Wij noemen dit een crisisnoodopvang.

Extra informatie

Duur van de crisisnoodopvang

Wij vangen de vluchtelingen vanaf 3 augustus voor een periode van maximaal drie weken op in sporthal Naestenbest. We noemen dit ‘crisisnoodopvang’, en daarover zijn landelijk afspraken gemaakt. Na 3 weken gaan de vluchtelingen naar een andere opvanglocatie in de gemeente Deurne. De opvanglocatie in sporthal Naestenbest breken wij dan weer af, maken wij schoon en wordt weer gebruiksklaar gemaakt. 

Waarom locatie Naestenbest?

In 2015 heeft de gemeente Best ook vluchtelingen opgevangen in sporthal Naestenbest. Er is nu weer gekozen voor deze sporthal, omdat deze hal goed bereikbaar is en per direct beschikbaar. Daarnaast is het eigendom van de gemeente en in deze zomerperiode wordt er minder gebruik gemaakt van de sporthal. De locatie is groot genoeg om een dergelijke groep te kunnen opvangen.

Impressie opvanglocatie Best

Hieronder ziet u foto's van de opvanglocatie.

Bedden en stoelen staan klaar in de sporthalAfzetschermen en bedden in de sporthal