Crisisnoodopvang sporthal Naestenbest

Gemeente Best is een sociale gemeente. Daarom hebben wij voor 3 weken, van 3 t/m 24 augustus 2022, een groep vluchtelingen opgevangen in sporthal Naestenbest. De groep bestond uit vrouwen, kinderen en mannen met verschillende nationaliteiten uit het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Noord-Afrika.

Waarom werd deze groep hier opgevangen?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een groot tekort heeft aan opvanglocaties. Het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt over. Alle gezochte oplossingen leidden niet tot een situatie die onder controle is. De staatssecretaris heeft opdracht gegeven aan de veiligheidsregio’s om tot 1 oktober 2022 per regio asielzoekers op te vangen. Gemeente Best voelde zich uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren. Samen met de veiligheidsregio Brabant Zuidoost hebben wij deze opvanglocatie in Best mogelijk gemaakt.

Uw belang stond voorop

Het belang en de veiligheid van onze inwoners en ondernemers bleef voor ons als gemeente altijd voorop staan. Iedereen kon, indien men vond dat er misbruik gemaakt werd van onze gastvrijheid, altijd (24/7) rechtstreeks contact opnemen met de locatiemanager op de noodopvanglocatie.

Waar is deze groep vluchtelingen nu?

De vluchtelingen zijn op woensdag 24 augustus verhuisd naar een tijdelijke noodopvanglocatie in de gemeente Deurne. De opvanglocatie in sporthal Naestenbest is weer in gebruik als sporthal.

Wie droeg de kosten voor de tijdelijke noodopvang?

De kosten worden betaald door de Rijksoverheid. Voor de gemeenten zijn er geen kosten aan verbonden, en de gemeente verdient hier ook geen geld aan.

Nog vragen of tips?

Geef ons door wat u wilt weten of wat u ons nog wilt meegeven. Stuur ons hiervoor een e-mail onder vermelding 'tijdelijke opvang vluchtelingen' of bel ons op 14 0499.

Liveblog

25 augustus

 • De noodopvang in de sporthal wordt afgebroken en de ruimte wordt weer schoon en gebruiksklaar opgeleverd. Deze liveblog sluiten we nu.

24 augustus

 • De verhuizing naar de gemeente Deurne is goed verlopen. De groep vluchtelingen werd in Best uitgezwaaid door burgemeester Hans Ubachs en wethouder Véronique Zeeman.

22 augustus

 • Over 2 dagen verhuist de groep vluchtelingen, na een verblijf van 3 weken, naar de gemeente Deurne. Alle voorbereidingen hiervoor verlopen soepel.

11 augustus

 • De vluchtelingen verhuizen op woensdag 24 augustus naar een tijdelijke noodopvanglocatie in de gemeente Deurne. Hiermee komt voor onze gemeente een einde aan de crisisnoodopvang.

9 augustus

 • Burgemeester Hans Ubachs loopt een rondje door de wijk bij sporthal Naestenbest en praat met sommige omwonenden persoonlijk over de tijdelijke crisisopvang. Later deze week doet wethouder Véronique Zeeman ook een rondje door de wijk.

8 augustus

 • Ook sporthal Naestenbest heeft deze week een hitteprotocol.

5 augustus

 • Via social media krijgen we reacties op de inrichting van de sporthal. De bedden staan in rijen naast elkaar zonder afscheiding van bijvoorbeeld schermen. Wij gebruiken bewust geen schermen zodat medewerkers in de sporthal het overzicht houden. Hierdoor verzekeren we de veiligheid voor iedereen.

  De vluchtelingen hebben nu een eigen plek gecreëerd door enkele bedden te verschuiven. Wij waarderen jullie aanbod van hulp maar dat is op dit moment niet nodig.

3 augustus

 • De vluchtelingen zijn woensdag 3 augustus aangekomen in sporthal Naestenbest. Het inrichten van de hal is goed verlopen. Burgemeester Hans Ubachs en wethouder Véronique Zeeman waren aanwezig om iedereen welkom te heten in Best.

2 augustus 

 • Er is een locatiemanager aanwezig op de opvanglocatie. Hij is vanaf 3 augustus 12.00 uur voor acute situaties 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 06 25 76 20 19. Voor algemene vragen over de opvang kun je tijdens openingstijden bij de gemeente terecht via telefoonnummer 14 0499 of info@gemeentebest.nl.

1 augustus

 • Dinsdag 2 en woensdag 3 augustus komen er verschillende spullen zoals bedden, lockers en andere benodigdheden bij de sporthal aan. Wij proberen zo min mogelijk overlast te vooroorzaken voor de omwonenden. Heb je vragen? Neem dan tijdens openingstijden contact op met de gemeente via 14 0499.

28 juli

 • Wij hebben vandaag de definitieve aankomstdag van de vluchtelingen doorgekregen. De groep vluchtelingen komt op woensdag 3 augustus aan in Best en verblijft hier maximaal 3 weken. Het vermoedelijke aantal was 120, het definitieve aantal is 125 vluchtelingen. De groep bestaat uit vrouwen, kinderen en mannen. Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereidingen.

27 juli

 • Wij ontvangen volgende week vluchtelingen in sporthal Naestenbest. Via social media zien wij enkele vragen en opmerkingen over de veiligheid in buurt van de sporthal.
  • Gemeente Best accepteert geen overlast. We hanteren een zerotolerancebeleid. Overlast betekent voor de betreffende vluchteling: onder begeleiding direct de opvanglocatie verlaten. De vluchteling gaat dan naar de hoofdopvanglocatie in Ter Apel.
  • Door snel en correct te handelen rekenen wij op een veilig en rustig verblijf voor iedereen. De belangen en de veiligheid van onze inwoners en ondernemers staan voor ons als gemeente voorop.
  • Er is dag en nacht beveiliging en toezicht aanwezig op het terrein en in de sporthal Naestenbest. Vanaf volgende week is er ook 24/7 een telefoonnummer beschikbaar voor meldingen.

27 juli

 • Wij krijgen telefoontjes van inwoners die speelgoed, beddengoed en andere spullen willen komen brengen voor de groep vluchtelingen. Dat waarderen wij enorm maar op dit moment hebben we geen spullen nodig.

22 juli 

 • Direct omwonenden zijn uitgenodigd voor een informatieavond. Ongeveer 30 inwoners, het college, een 10-tal raadsleden, de wijkagent, het beveiligingsbedrijf, COA, de veiligheidsregio, vluchtelingenwerk en medewerkers van de gemeente waren daar aanwezig.

21 juli

 • We zien nog veel vragen over de beveiliging en de bereikbaarheid van de bedrijven boven de sporthal. Daarom hebben wij het overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden aangepast onder de onderwerpen 'over het proces' en 'over de locatie'. 

20 juli

 • In de middag heeft de gemeente in de directe omgeving van de sporthal een bewonersbrief bezorgd. Wij hebben een ruim gebied rondom de sporthal geselecteerd en deze inwoners hebben een brief gekregen. Excuses als uw woning niet in dit gebied zit en u wel een brief had verwacht. Alle informatie is ook te lezen op onze website, sociale media en in Groeiend Best van 26 juli.

19 juli 

 • Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om sporthal Naestenbest in te zetten voor de opvang van vermoedelijk 120 vluchtelingen voor een periode van maximaal 3 weken. Wij noemen dit een crisisnoodopvang.