Coronavirus

Voor heel Nederland gelden er maatregelen om de risico's op verdere verspreiding van het virus te beperken. Wij volgen de landelijke richtlijn en eventuele regionale maatregelen als deze van toepassing zijn. Kijk voor Engelse informatie over het Coronavirus op de website van de Rijksoverheid

In onderstaande tijdlijn vindt u belangrijke nieuwsberichten voor inwoners, ondernemers en verenigingen van Best. Ook leest u hier informatie vanuit de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Voor alle vragen, nieuws en actuele richtlijnen: ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Of neem contact op met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur). 

Actuele berichten

19 november

 • Er is een nieuwe noodverordening vastgesteld door de Veiligheidsregio.
 • Vanaf vandaag gaat de gedeeltelijke lockdown verder om elkaar te blijven beschermen. Dit betekent dat de extra maatregelen die op 4 november 22 uur ingingen vervallen. Publiek toegankelijke locaties en zogenoemde doorstroomlocaties mogen weer open. Dit betekent dat onder andere de Kinderboerderij haar deuren dinsdag 24 november weer opent. Bezoek de website van de locatie van uw keuze om te kijken of deze de deuren weer opent. De horecagelegenheden blijven nog dicht. Afhalen is wel mogelijk. Het overzicht van de huidige maatregelen leest u op de website van de Rijksoverheid.

11 november

 • Loopt u vanwege de Coronacrisis inkomen mis en en wilt u compensatie of bijstand aanvragen nu werkzaamheden stilliggen? Misschien komt u in aanmerking voor een regeling. Bekijk de uitgebreide informatie voor ondernemers over Coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid. Als zelfstandig ondernemer kunt u online via de website van de gemeente een verlenging van uw Tozo-uitkering aanvragen.

9 november

 • Ieder jaar in de Week van de Diabetes kunt u bij Bestwijzer uw bloedsuiker laten meten. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk door de Coronamaatregelen.

5 november

 • Woensdag 4 november om 22.00 uur zijn de extra maatregelen ingegaan om corona onder controle te krijgen. Het gaat om een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown. Deze maatregelen gelden twee weken, dus tot en met 18 november 2020. Voor Best betekent dit concreet dat publiek toegankelijke locaties zoals ’t Tejaterke, CultuurSpoor en de buurthuizen in principe twee weken moeten sluiten. Dit betekent in de praktijk niet dat er helemaal niemand meer aanwezig is. Activiteiten voor kwetsbare doelgroepen mogen wel doorgaan, bijvoorbeeld dagbesteding. Dat geldt ook voor cultuuractiviteiten voor jeugdigen tot en met 17 jaar. De gebouwen zijn echter niet vrij te bezoeken. U kunt altijd navraag doen bij uw vereniging wat de consequenties voor u zijn. Doorstroomlocaties zoals BestZoo, DippieDoe, de kinderboerderij en Museum Bevrijdende Vleugels zijn dicht. Sport is beperkt toegestaan; groepslessen mogen niet en het zwembad is dicht. Ook de horecagelegenheden blijven nog dicht. Afhalen blijft wel mogelijk. Het volledige overzicht van de bestaande en de extra maatregelen leest u op de website van de Rijksoverheid.

2 november

 • Verloopt uw rijbewijs uiterlijk op 30 november 2020? Dan is uw rijbewijs nog 9 maanden langer geldig. Deze regeling geldt omdat door het coronavirus niet iedereen kan voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. De 9 maanden gaan in vanaf de dag dat uw rijbewijs verloopt. Het rijbewijs blijft geldig in heel Europa. Natuurlijk is het gewoon mogelijk om uw rijbewijs al eerder te vernieuwen. Maak dan een afspraak op de pagina Rijbewijs

20 oktober

 • De coronacrisis raakt ons allemaal. We kunnen niet meer gewoon werken, niet zomaar afspreken met familie en vrienden, winkelen, sporten of uitgaan. We hebben op een andere manier contact en dat is voor veel mensen moeilijk. Help elkaar in deze tijd en heb geduld met anderen. Want we hebben elkaar nodig om dit vol te houden. Doe mee met #aandachtvoorelkaar en kijk wat u in uw omgeving voor anderen kunt betekenen. Kijk op www.aandachtvoorelkaar.nl voor meer informatie. 
 • Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen. Het steunpunt helpt je verder met informatie en tips. Kijk op www.steunpuntcoronazorgen.nl.

19 oktober

 • Het aantal besmettingen met corona stijgt sterk, ook in onze regio. Daarom is en blijft het volgen van de regels heel belangrijk. Voor iedereen, van jong tot oud, geldt: volg de regels, voor uzelf en voor elkaar. Houd vol. Want corona stopt bij jou! Alleen zo krijgen we samen corona onder controle. Bekijk de online folder op coronastoptbijjou.nl. De folder is in meerdere talen beschikbaar. 

14 oktober

 • Het coronavirus heeft de afgelopen tijd te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Bekijk de maatregelen op deze infographic (PDF, 206.0 kB). Deze landelijke maatregelen gelden per woensdag 14 oktober 2020, 22.00 uur. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.
 • De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een statement afgegeven, vanwege de gedeeltelijke lockdown. Dit statement kunt u hier lezen als nieuwsbericht.

2 oktober

 • Het gemeentehuis blijft open voor klanten, zodat de dienstverlening gewoon doorgaat zoals u gewend bent. Heeft u een afspraak op het gemeentehuis? Of wilt u iets regelen aan de balie? Dan bent u van harte welkom.

30 september

 • In heel Nederland geldt het advies zoveel mogelijk mondkapjes te dragen op plekken waar veel mensen op dezelfde tijd bij elkaar komen, zoals in supermarkten en bouwmarkten. Dit mondkapjesadvies, dat wordt gedragen door alle 21 burgemeesters in de regio, is geen verplichting maar is een dringende oproep aan alle inwoners en ondernemers. Lees hier meer over op de website van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO).
 • Naast de mondkapjes blijven ook de algemeen bekende richtlijnen van kracht waaronder 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en zoveel mogelijk thuiswerken.
 • Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zijn nagenoeg alle evenementen in het water gevallen. Het college van BenW heeft besloten dat organisatoren de leges voor het aanvragen van een evenementenvergunning niet hoeven te betalen of hiervoor geen rekening meer ontvangen. Deze regeling geldt totdat de coronamaatregelen voor evenementen zijn opgeheven, maar uiterlijk tot 1 januari 2021. De aanvragers van de evenementenvergunningen ontvangen hierover binnenkort een brief. Het gaat hierbij om evenementen die:​
  • tot 1 juli 2020 zouden plaatsvinden én vanwege de coronacrisis zijn afgelast,
  • na 1 juli zouden plaatsvinden én waarvan de organisatie schriftelijk heeft doorgeven dat het evenement in verband met de coronacrisis niet doorgaat.

29 september

 • Overal in Brabant rijden minder buslijnen, met name door het wegvallen van de buurtbussen. Gelukkig kunnen reizigers gebruik maken van de Taxbus. Ook als u geen Taxbus pasje heeft.

22 september

 • Geniet u ook zo van de mooie nazomer en kijkt u uit naar de kleurrijke herfst? Lekker wandelen in het bos, een fietstocht maken of winkelen. Geef ook dan elkaar de ruimte en houd anderhalve meter afstand. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

4 september

 • We zien en horen berichten over rondlopende nertsen in onze gemeente. Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is er op dit moment geen reden voor ongerustheid.

1 september

 • Klachten die passen bij corona? Laat u testen en volg aanwijzingen op!

19 mei

 • Kent u de website corona.steffie.nl al? Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen die een stap-voor-stap-uitleg met veel beeld prettig vinden. Zoals mensen met een verstandelijke beperking.

21 april

 • Verplicht thuisblijven betekent voor sommigen veel spanning, stress, ruzie en soms geweld in huis. Twijfelt u of heeft u vragen? Blijf er niet mee lopen, want geweld stopt niet vanzelf. Neem contact op met Veilig Thuis (PDF, 288.3 kB).

31 maart

 • Kent u Pleinbest al? Pleinbest is een initiatief voor en door bewoners van Best. Op dit online plein ziet u van alles van wat er in het dorp is en leeft. Zeker in deze tijd is het belangrijk om elkaar te helpen. PleinBest maakt dit mogelijk. Mag of kunt u uw huis niet uit en heeft u hulp nodig, bijvoorbeeld voor boodschappen of de hond uitlaten? Of kent u ouderen, kwetsbaren of alleenstaanden die hulp nodig hebben? Vraag dan op PleinBest om hulp: voor uzelf of voor iemand anders. Dit kan op de pagina ‘Elkaar helpen’. Op deze pagina kunt u ook reageren op een hulpvraag, of zelf een hulpaanbod toevoegen.

26 maart 

Verouderde nieuwsberichten zijn verwijderd. Deze berichten leest u terug via het nieuwsarchief in RSS