Coronavirus

Voor heel Nederland gelden er maatregelen om de risico's op verdere verspreiding van het virus te beperken. Wij volgen de landelijke richtlijn en eventuele regionale maatregelen als deze van toepassing zijn. Kijk voor Engelse informatie over het Coronavirus op de website van de Rijksoverheid

Let op: vanwege het Coronavirus adviseert het RIVM mensen met ziekteverschijnselen zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (vanaf 38 graden) of koorts om thuis te blijven. Heeft u klachten? Dan vragen we u uit zorg voor onze medewerkers en anderen om niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken. Blijf ook thuis wanneer een huisgenoot benauwd is of koorts heeft.

In onderstaande tijdlijn vindt u belangrijke nieuwsberichten voor inwoners, ondernemers en verenigingen van Best. Ook leest u hier informatie vanuit de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Voor alle vragen, nieuws en actuele richtlijnen: ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Of neem contact op met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur). 

Bent u benieuwd naar de actuele besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames voor Best? Bekijk dan het corona dashboard

Actuele berichten

26 februari

23 februari

 • De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen.

12 februari 

Vaccineren

8 februari

 • Update vaccineerlocatie: Zodra wij van de GGD horen wanneer de vaccineerlocatie in Best gereed is informeren wij u. Op dit moment is dat nog niet bekend.

5 februari

 • Op donderdag 4 februari verstuurden we de jaaropgaven van de Tozo-uitkering. Hierover ontvingen we een aantal vragen. Daarom delen we 3 aandachtspunten.
 • Bij de GGD is eind januari een datalek geconstateerd. Heeft u het vermoeden dat uw persoonsgegevens zijn gelekt en er daarna daadwerkelijk misbruik is gemaakt? In dit bericht leest u wat u kunt doen.

28 januari

 • Een gedeelte van sporthal Naestenbest wordt ingericht als vaccinatielocatie tegen het coronavirus. De bedoeling is omstreeks 8 februari de eerste prikken te gaan zetten. Zodra mensen aan de beurt zijn voor een vaccinatie ontvangen zij een uitnodiging met daarin de benodigde informatie.

22 januari

 • Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.
  • Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat tijdens de avondklok, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok (PDF, 101.3 kB)’ bij zich hebben.
  • Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok (PDF, 94.5 kB)’ kunnen laten zien.

Het is mogelijk om het ingevulde formulier digitaal te tonen op bijvoorbeeld uw telefoon.
​Meer informatie over de avondklok en de bovenstaande verklaringen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

21 januari

 • Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.
 • rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, blijven tot 1 maart 2021 geldig. Dit geldt ook voor beroepschauffeurs van wie code 95 op het rijbewijs verloopt in deze periode. Ook de uitslagen van theorie-examens blijven langer geldig, tot zeker 1 oktober 2021. Ga voor meer informatie naar de website van het CBR.
 • In verband met de invoering van de avondklok vertrekken de laatste ritten van de Taxbus vanaf zaterdag 23 januari om 19.30 uur. Dit om ervoor te zorgen dat reizigers vóór 21.00 uur thuis zijn. Heeft u op dit moment ritten met een later tijdstip? Neem dan contact op met het callcenter om deze te annuleren of te verzetten via 0800 - 0234 795 .

20 januari

 • Er zijn grote zorgen om nieuwe varianten van het coronavirus, zoals de extra besmettelijke Britse variant. Daarom gelden tot en met 9 februari aanvullende maatregelen. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over deze extra maatregelen.

14 januari

 • Als inwoner van Best kunt u tijdelijk gebruik maken van Taxbus, ook als u geen Taxbus pasje heeft. Deze maatregel wordt ingezet vanwege het wegvallen van de (buurt)buslijnen door het Coronavirus. De maatregel geldt tot 8 februari 2021. De OV-bedrijven in Brabant plaatsen op dit moment ventilatie en filters in de buurtbussen. Met deze aanpassingen zullen de buurtbussen weer gaan rijden vanaf 8 februari 2021. Vanaf dat moment kunt u zonder Taxbus pasje geen gebruik meer maken van Taxbus. Op de website van Taxbus leest u hier meer over.

13 januari

 • Het kabinet heeft besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de actuele maatregelen.
 • ​De 3 voorzitters van de veiligheidsregio's in Brabant hebben een statement geschreven. U kunt het statement online lezen
 • De eerste Nederlanders zijn inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is begrijpelijk als u vragen heeft. Antwoorden vindt u op www.coronavaccinatie.nl

9 december

 • De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 is op 1 december 2020 in werking getreden. Ontheffing voor enkele regels is mogelijk in uitzonderlijke gevallen.

1 december

11 november

 • Loopt u vanwege de Coronacrisis inkomen mis en en wilt u compensatie of bijstand aanvragen nu werkzaamheden stilliggen? Misschien komt u in aanmerking voor een regeling. Bekijk de uitgebreide informatie voor ondernemers over Coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid. Als zelfstandig ondernemer kunt u online via de website van de gemeente een verlenging van uw Tozo-uitkering aanvragen.

20 oktober

 • De coronacrisis raakt ons allemaal. We kunnen niet meer gewoon werken, niet zomaar afspreken met familie en vrienden, winkelen, sporten of uitgaan. We hebben op een andere manier contact en dat is voor veel mensen moeilijk. Help elkaar in deze tijd en heb geduld met anderen. Want we hebben elkaar nodig om dit vol te houden. Doe mee met #aandachtvoorelkaar en kijk wat u in uw omgeving voor anderen kunt betekenen. Kijk op www.aandachtvoorelkaar.nl voor meer informatie. 
 • Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen. Het steunpunt helpt je verder met informatie en tips. Kijk op www.steunpuntcoronazorgen.nl.

19 oktober

 • Het aantal besmettingen met corona stijgt sterk, ook in onze regio. Daarom is en blijft het volgen van de regels heel belangrijk. Voor iedereen, van jong tot oud, geldt: volg de regels, voor uzelf en voor elkaar. Houd vol. Want corona stopt bij jou! Alleen zo krijgen we samen corona onder controle. Bekijk de online folder op coronastoptbijjou.nl. De folder is in meerdere talen beschikbaar. 

14 oktober

 • Het coronavirus heeft de afgelopen tijd te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Bekijk de maatregelen op deze infographic (PDF, 206.0 kB). Deze landelijke maatregelen gelden per woensdag 14 oktober 2020, 22.00 uur. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.
 • De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een statement afgegeven, vanwege de gedeeltelijke lockdown. Dit statement kunt u hier lezen als nieuwsbericht.

2 oktober

 • Het gemeentehuis blijft open voor klanten, zodat de dienstverlening gewoon doorgaat zoals u gewend bent. Heeft u een afspraak op het gemeentehuis? Of wilt u iets regelen aan de balie? Dan bent u van harte welkom.

30 september

 • Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zijn nagenoeg alle evenementen in het water gevallen. Het college van BenW heeft besloten dat organisatoren de leges voor het aanvragen van een evenementenvergunning niet hoeven te betalen of hiervoor geen rekening meer ontvangen. Deze regeling geldt totdat de coronamaatregelen voor evenementen zijn opgeheven, maar uiterlijk tot 1 januari 2021. De aanvragers van de evenementenvergunningen ontvangen hierover binnenkort een brief. Het gaat hierbij om evenementen die:​
  • tot 1 juli 2020 zouden plaatsvinden én vanwege de coronacrisis zijn afgelast,
  • na 1 juli zouden plaatsvinden én waarvan de organisatie schriftelijk heeft doorgeven dat het evenement in verband met de coronacrisis niet doorgaat.

1 september

 • Klachten die passen bij corona? Laat u testen en volg aanwijzingen op!

19 mei

 • Kent u de website corona.steffie.nl al? Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen die een stap-voor-stap-uitleg met veel beeld prettig vinden. Zoals mensen met een verstandelijke beperking.

21 april

 • Verplicht thuisblijven betekent voor sommigen veel spanning, stress, ruzie en soms geweld in huis. Twijfelt u of heeft u vragen? Blijf er niet mee lopen, want geweld stopt niet vanzelf. Neem contact op met Veilig Thuis (PDF, 288.3 kB).

31 maart

 • Kent u Pleinbest al? Pleinbest is een initiatief voor en door bewoners van Best. Op dit online plein ziet u van alles van wat er in het dorp is en leeft. Zeker in deze tijd is het belangrijk om elkaar te helpen. PleinBest maakt dit mogelijk. Mag of kunt u uw huis niet uit en heeft u hulp nodig, bijvoorbeeld voor boodschappen of de hond uitlaten? Of kent u ouderen, kwetsbaren of alleenstaanden die hulp nodig hebben? Vraag dan op PleinBest om hulp: voor uzelf of voor iemand anders. Dit kan op de pagina ‘Elkaar helpen’. Op deze pagina kunt u ook reageren op een hulpvraag, of zelf een hulpaanbod toevoegen.

26 maart 

Verouderde nieuwsberichten zijn verwijderd. Deze berichten leest u terug via het nieuwsarchief