Buitengebied Best 2019
Voor het buitengebied van Best is een nieuw bestemmingsplan in ontwikkeling.
Het ruimtelijk beleid voor het buitengebied is vastgelegd in de ‘Structuurvisie buitengebied Vitaal vooruitzicht. Samen doen!’. Dit document is in 2016 vastgesteld. De vervolgstap op deze visie is het integraal herzien van het bestemmingsplan. De Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied (2017) vormt hiervoor de basis.
Actualisatie
Het huidige bestemmingsplan is uit 2006 en deels uit 2002. Sindsdien is de bestaande situatie van inwoners en bedrijven sterk veranderd. Dat geldt ook voor de wet- en regelgeving vanuit het Rijk en de provincie.
Daarnaast verandert het buitengebied ook door de verwachte afname van het aantal veehouderijen (transitie van het buitengebied). Dit zijn belangrijke redenen om een nieuw bestemmingsplan buitengebied te ontwikkelen en de bestemmingsregels te actualiseren.
Andere documenten
Aan het nieuwe bestemmingsplan zijn ook andere documenten gekoppeld. Namelijk:
- Notitie Reikwijdte en detailniveau (NRD) voor milieu-effectrapportage (MER) (PDF, 2.0 MB): voor het bestemmingsplan moet een milieueffectrapport (planMER) worden opgesteld. Het planMER geeft inzicht in de potentiële milieugevolgen van de maximale ontwikkelingsmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. Het betreft met name ontwikkelingsmogelijkheden voor veehouderijen en effecten van het plan op Natura2000 gebieden.
In de MER-procedure wordt nu eerst de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) ter inzage gelegd. Deze notitie beschrijft welke milieuonderwerpen in het MER worden onderzocht en welke beoordelingscriteria hiervoor worden gehanteerd. - Vastgestelde visie voor Duurzame energieopwekking Buitengebied Best (PDF, 3.3 MB): Het visiedocument Duurzame energie in het buitengebied gemeente Best heeft als doel om voorwaarden, kansen en mogelijkheden voor duurzame energie in het buitengebied inzichtelijker te maken. De visie richt zich uitgebreid op energiebronnen waar ruimtelijke inpassing nodig is, zoals met name wind- en zonne-energie.
- Landschapsinvesteringsregeling gemeente Best (LIR): de in 2013 vastgestelde Landschapsinvesteringsregeling (LIR) wordt tegelijk met het buitengebied traject geactualiseerd. Voor een ruimtelijke ontwikkeling in het buitengebied moet, afhankelijk van de ruimtelijke impact van de ontwikkeling, een bijdrage worden gedaan aan de kwaliteitsverbetering van het landschap. Met de LIR kan bepaald worden welke bijdrage voor een ruimtelijke ontwikkeling moet worden gedaan.
Met de nieuwe landschapsinvesteringsregeling wordt een eenduidiger en eenvoudiger toe te passen regeling beoogd. - Beleid vrijkomende agrarische bebouwing gemeente Best: het doel van het beleid vrijkomende agrarische bebouwing is om aan te geven hoe de gemeente wil omgaan met vrijkomende agrarische bebouwing. Het gaat o.a. om het bieden van ontwikkelingsruimte voor nieuwe functies en verruimen van bebouwingsmogelijkheden. Ook is aangegeven welke stappen we volgen om af te wegen of een ontwikkeling naar een nieuwe functie mogelijk is, die niet binnen het bestemmingsplan past.
- Quickscan cultuurhistorische waarden Buitengebied Best (PDF, 13.0 MB): voor het buitengebied van Best is een cultuurhistorische inventarisatie uitgevoerd door Monumentenhuis Brabant. De resultaten hiervan zijn opgenomen in de ‘Quickscan cultuurhistorische waarden buitengebied Best’. Het document bevat panden en andere objecten, die beoordeeld zijn als cultuurhistorisch waardevol. In het voorontwerp bestemmingsplan is hiervoor een aanduiding en regeling opgenomen. De quickscan is ook opgenomen als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan.
Kenmerk: | NL.IMRO.0753.bpBuitengebied |
---|---|
Datum: | 6 februari 2019 |
Status: | In voorbereiding |
Type: | Bestemmingsplan |
Digitaal: | Bekijk dit plan op www.ruimtelijkeplannen.nl |
Plandocumenten
Regels
- Regels (HTML)
Toelichting
- Toelichting (PDF)
Bijlagen
- Bijlage 18 Lijst beroep aan huis (PDF)
- Bijlage 2 Luchtfoto's 14 april 2001B (PDF)
- Bijlage 7 Luchtfoto's 14 april 2001G (PDF)
- Bijlage 11 Voorwaardelijke verplichting 3 Sonseweg 11 en 13 (PDF)
- Bijlage 1 Luchtfoto's 14 april 2001A (PDF)
- Bijlage 1 Ouickscan cultuurhistorische waarden (PDF)
- Bijlage 14 Voorwaardelijke verplichting 6 Mosselaarweg 18 (PDF)
- Bijlage 16 Voorwaardelijke verplichting 8 Vleutstraat 8a (PDF)
- Bijlage 13 Voorwaardelijke verplichting 5 Kruisbeemdenweg 16 (PDF)
- Bijlage 10 Voorwaardelijke verplichting 2 Klaverhoekseweg 9a (PDF)
- Bijlage 15 Voorwaardelijke verpilchting 7 Broekdijk 2a (PDF)
- Bijlage 5 Luchtfoto's 14 april 2001E (PDF)
- Bijlage 19 Lijst kleinschalige bedrijvigheid (PDF)
- Bijlage 22 PAS-vergunningen en meldingen (PDF)
- Bijlage 21 Primaire boomstructuren Groenbeleidsplan (PDF)
- Bijlage 12 Voorwaardelijke verplichting 4 Kapelweg 27 (PDF)
- Bijlage 9 Voorwaardelijke verplichting 1 Aarleseweg 15 (PDF)
- Bijlage 2 Externe veiligheid (PDF)
- Bijlage 17 Lijst van bedrijfsactiviteiten (PDF)
- Bijlage 6 Luchtfoto's 14 april 2001F (PDF)
- Bijlage 4 Luchtfoto's 14 april 2001D (PDF)
- Bijlage 8 Luchtfoto's 14 april 2001H (PDF)
- Bijlage 20 Bedrijfsnatuurplan Museumpark (PDF)
- Bijlage 3 Luchtfoto's 14 april 2001C (PDF)